Dagslysets betydning for arkitekturen gennem tiden
Hvordan har dagslyset haft betydning for arkitekturen gennem tiden? Det vil arkitekterne Louise Grønlund og Arne Høi fra Det Kongelige Akademi undersøge gennem de næste to år i forskningsprojektet ”Nyt lys på dansk arkitekturhistorie”.
”Dagslyset spiller en vigtig rolle, hvis vi bruger det bevidst, når vi transformerer eller bygger nyt. Vi håber at kunne frembringe ny viden om, hvordan dagslyset i et historisk blik er blevet brugt som ressource, både funktionelt og æstetisk”, siger Louise Grønlund.
Hun har en ph.d. inden for dagslys og arkitektur, har forsket og undervist i emnet siden 2009, og er leder af forskningsklyngen 'Lys i arkitektur og design'.
”Vi vil gerne analysere og dokumentere, hvordan man i forskellige perioder og i forskellige bygningstyper har arbejdet med dagslyset. Det kunstige lys har traditionelt været en kostbar ressource, og vi vil undersøge, hvordan man i udformningen af bygningerne har udnyttet og optimeret dagslyset på forskellig vis,” siger Arne Høi, der har specialiseret sig i kulturarv og bygningskultur, og også har arbejdet teoretisk og praktisk med arkitekturanalyse og værdisætning af historisk arkitektur og bygningskultur.
Louise Grønlund og Arne Høi forener deres fagligheder i projektet. Ved at kombinere de to tilgange vil projektet bidrage til at skabe nye forståelser af vores bygningskultur og brugen af dagslys som både arkitektonisk virkemiddel og som en nødvendig ressource.
Dagslysets rolle i dansk arkitektur
Projektet er udviklet i samarbejde med VILLUM Window Collection og bliver gennemført med støtte fra VKR Holding.
”Min farfar, Villum Kann-Rasmussen, udviklede VELUX ovenlysvinduet tilbage i 1942 med et ønske om at bringe lys ind i mørke og ubeboelige loftsrum. Det ligger i en naturlig forlængelse af hans ønske, at vi nu støtter den videnskabelige dokumentation, som kan give endnu mere indsigt i dagslysets rolle og udvikling i dansk arkitektur”, siger Mads Kann-Rasmussen, der er CEO i VKR Holdning.
Viden fra forskningsprojektet vil blive formidlet gennem forelæsninger, fagfællebedømte artikler og andre aktiviteter på VILLUM Window Collection og Det Kongelige Akademi.
”Jeg er ikke i tvivl om, at vi med forskningsprojektet med to anerkendte og fagligt stærke personer som Arne Høi og Louise Grønlund vil skabe et endnu bredere fundament for museets formidling og skabe øget indsigt i dagslysets betydning gennem historien og – ikke mindst – på læring i forhold til bæredygtigt byggeri,” siger Dorthe Bech-Nielsen, Head of VILLUM Window Collection.
Arne Høi vil fortsat være leder af Institut for Bygningskunst og Kultur, og deltager i forskningsprojektet gennem frikøb fra blandt andet administrative opgaver. Arkitekt Yasmin Kokseby er tilknyttet som forskningsassistent til projektet.