Træbjælker med ny udskåret samling

Forskere får 30 millioner til at bygge stort med genanvendte materialer

Foto: Omtre
Dato
Kategori
Forskning og innovation

Et konsortium ledet af forskere fra Center for IT og Arkitektur på Det Kongelige Akademi (CITA) har fået bevilget cirka 30 millioner kroner fra EU. Sammen med andre forskere fra Europa skal de prøve at finde nye løsninger for byggeriet, der står for en stor del af klimapåvirkningen. 

Målet er at udfordre og tænke processen i byggeriet og ressourcer på nye måder. Konsortiet af forskere vil undersøge, hvordan vi kan designe og bygge med fx genbrugstræ eller hamp.

Der sker ud fra en vision om, at fremtidens materialer i højere grad skal være biobaserede. Det vil sige, at materialerne skal vokse i naturen, være genanvendt og ikke taget fra jordens indre som fx jern. 

Helt nye tilgange og metoder

Forskerne vil se på tre slags materialer, der kan bruges i stor skala i fremtiden. Materialerne findes mange steder, men bliver i dag ikke brugt i store bygninger. De tre materialer passer nemlig ikke ind i de nuværende standarder og industrielle krav til byggeriet. 

Det ene materiale er hamp. Det vokser hurtigt i forhold til træ, er nemt at forme, og det findes lokalt over hele Europa. I Danmark er der også en masse overskudsmateriale fra landbruget, vi i fremtiden kan bruge som byggemateriale. Det andet materiale er bioplast, der består af biologisk affald blandet med fibre fra planter. 

Det tredje materiale i projektet er genbrugstræ. I dag ender meget træ fra bygninger som byggeaffald og må slet ikke bruges i nyt byggeri. Forskerne vil blandt andet skanne genbrugstræ for at få præcist viden om egenskaberne for de enkelte stykker træ. Måske kan en del af et stykke træ bruges til nogle dele af en bygning, mens en anden del er mere fleksibel og derfor god til et andet formål. 

Projektet hedder RAW: Computation For A New Age Of Ressource Awere Architecture: Waste-Sourced And Fast-Growing Bio-Based Materials. 

1
/5
Træbjælker med ny udskåret samling
Moderne bygning med bølgeformet trætag og store glaspartier, oplyst indefra mod en blå aftenhimmel. Bygningen står i et naturområde med træer i baggrunden
Genanvendt tømmer
Tømmerkonstruktion fra projektet RawLam
Tømmerkonstruktion fra projektet RawLam
Genanvendt tømmer med udskåret samling. Foto Omtre.
Foto: ICDITKEIntCDC, University of Stuttgart
RawLam. Foto: CITA
Tømmerkonstruktion fra projektet RawLam. Foto: CITA
Tømmerkonstruktion fra projektet RawLam. Foto: CITA

Nye modeller baseret på store mængder data

Forskerne vil i projektet RAW udvikle nye teknologier som maskinlæring, 3D-print og CT-skanning. De teknologier skal kortlægge egenskaber for materialer, der i dag defineres som affald. Viden om materialerne bliver koblet sammen i digitale og datadrevne modeller. Målet er at bruge nye biomaterialer og anvende materialer, der tidligere ville være blevet valgt fra eller kasseret.

Forskerne på CITA har i årevis arbejdet med computergenerede modeller for design og fabrikation med blandt andet træ og tekstil samt 3D-print med biologiske materialer. Tilgangen har været at udvide og udfordre rammerne for, hvordan biomateriale kan bruges i byggeriet. 

EU ser store muligheder

Det er EU, der har bevilget et millionbeløb til projektet under deres European Innovation Council Pathfinder Challenge spor. CITA på Det Kongelige Akademi har fået næsten 10 millioner kroner. 

EU investerer i forskning i områder, der kan blive nye og store forretningsområder, men særlig i mere klimavenlige metoder – ikke mindst indenfor byggeriet, der står for næsten 30 procent af den samlede udledning af CO2.