Forskningsprojekt skal eksperimentere med flettet træ

Dato
Kategori
Forskning og innovation

Et nyt forskningsprojekt, 'Kagome Architectures – novel woven construction in solid timber',skal undersøge hvordan man kan benytte Kagome-fletteteknik – en ældgammel kurvefletningsteknik - til at skabe nye bæredygtige og fleksible bygninger. Projektet har netop modtaget en bevilling fra Carlsbergfondet på 10 mio. kr. 

På udstillingen 'Cave_bureau' om tegnestuen af samme navn viste Kunstmuseet Louisiana for nyligt en 1:1-model, der gengav de amorfe former i det indre af en afrikansk grotte. Grottens topologi var kortlagt digitalt sammen med professor i biohybrid arkitektur Phil Ayres og hans forskerhold fra Det Kongelige Akademi. De arbejdede ud fra et komplekst mønster baseret på Kagome-geometrier kendt fra kurvefletværk, hvorefter modellen blev håndflettet i rattan. 

1
/2

Men kan denne ældgamle fletteteknik også omsættes og bruges i bærende byggeri ved at flette tømmer? Hvordan vil træet opføre sig, og hvilke dynamiske designmuligheder vil det give i forhold til digital formgivning og lokal fremstilling af fremtidens arkitektur?

Det er spørgsmål, som det nye forskningsprojekt med opbakning fra Carlsbergfondet nu skal forsøge at besvare.

Fuldskala-prototyper skal afdække flettet træs potentiale
Bevillingen fra Carlsbergfondet vækker selvsagt stor begejstring på Akademiet. 

”Vi er utrolig glade for bevillingen fra Carlsbergfondet. Det betyder, at vi kan gå i gang med at eksperimentere med fletteteknikker i træ på en radikal ny måde i forhold til bærende byggeri og undersøge potentialerne empirisk,” siger professor Phil Ayres. ” Projektet vil samtidig indgå i vores forskningsfeltet inden for biohybrid arkitektur, hvor vi kombinerer nye digitale teknologier og biologiske materialer for at skabe nye og mere bæredygtige arkitektoniske praksisser i fremtiden.” 

Forskerne vil arbejde med tømmer i fuld længde, fremfor at skære det op og sætte det sammen til en på forhånd defineret form, hvilket er en praksis der resulterer i et stort ressourcetab i byggeriet. Samtidig kan man med fletteteknikken minimere brugen af lim og andre kemiske stoffer, der for eksempel bruges i forskellige trækompositter og til sammenføjninger.

Træets bøjelighed testes
Flettet prototype

Bøjning og fletning af massivt træ ved brug af Kagome-teknikken er hidtil uafprøvet inden for arkitekturen, og derfor vil en stor del af projektet handle om at eksperimentere med, hvordan træet opfører sig undervejs, og hvordan dets iboende styrke og fleksibilitet kan bruges i design gennem udførelse af en række fuldskala-prototyper.