18 mio. fra EU til banebrydende grøn forskning

Dato
Kategori
Forskning og innovation

Det Europæiske Forskningsråd bevilger 18 mio. kr. til Mette Ramsgaard Thomsen, professor ved Center for IT og Arkitektur (CITA). Pengene skal anvendes til radikalt ny forskning i brugen af CO2-neutrale biobaserede materialer i arkitektur.

Forestil dig, at du plejer dit hus som en have – eller forestil dig en bygning, der trækker vejret og udvikler sig, omsætter energi, ændrer sig med årstiderne og opretholder sig selv.

Et nyt tværfagligt forskningsprojekt - 'Eco-Metabolistic Framework for Sustainable Architecure' - spørger, hvordan vi kan genoverveje en bæredygtig byggepraksis radikalt gennem brug af biobaserede materialer.  

18 mio. til forskning i biobaserede materialer
Det Europæiske Forskningsråd har bevilget professor Mette Ramsgaard Thomsen fra Det Kongelige Akademi 18 mio. kr. til projektet, hvis formål er at undersøge, hvordan vi gennemgribende kan forny vores byggekultur bæredygtigt ved at designe for og med biobaserede materialer. 

Projektet tager afsæt i tre overordnede parametre, der baserer sig på brugen af limtræ, biopolymere kompositter og bioluminiscente bakterier.

Bio polymer
Laminated wood
Bio luminiscent bacteria

Nye bæredygtige løsninger til fremtidens byggeri
Bevillingen har en meget høj prestige i europæisk forskning og gives i år kun til tre danske forskere. Den retter sig mod excellent forskning, der er banebrydende og har en ”høj risiko”, hvilket vil sige, forskeren begiver sig ud på helt ny grund. 

”Det er afsindig flot at Mette Ramsgaard er kommet igennem nåleøjet - i hård konkurrence med de bedste europæiske forskningsinstitutioner," siger rektor Lene Dammand Lund. "Det er endnu engang en kæmpe blåstempling af hendes og hendes teams forskning, og det stadfæster at Det Kongelige Akademi er helt i front internationalt i forhold til at skabe nye bæredygtige løsninger til fremtidens byggeri”. 

Bio-design viser en alternativ vej
Byggeriet, som står for 40% af den samlede CO2-aftryk i verden, arbejder i dag med optimering af de traditionelle processer og materialer, som stål og beton. Men set i lyset af den stigende globale klimakrise og udpining af de materielle ressourcer i byggeriet som jern, sand, grus og ler, er det vigtigt også at tænke grundlæggende nye tanker. 

”Bio-design kan vise os en alternativ vej mod en mere bæredygtig fremtid. Hidtil har byggeindustrien tøvet med at bruge de nye biobaserede materialer, som fx biopolymerer, fordi man ikke med sikkerhed kan vide, hvordan de reagerer over tid," siger Mette Ramsgaard Thomsen. "I projektet vil vi undersøge, hvordan man kan designe for og med biobaserede materialer og den uforudsigelighed det rummer, ud fra en holistisk forståelse af materialernes og deres levetid og adfærd. Dermed kommer vi også til radikalt at udfordre den traditionelle arkitektoniske materialetænkning og det grundlæggende princip om varighed”.

Bevillingen på 18 mio. kr. løber over fem år og går alene til Det Kongelige Akademi.