50 år med konserveringsuddannelse i Danmark

Dato
Kategori
Uddannelse og studieliv

I år har Det Kongelige Akademis konserveringsuddannelse 50 års fødselsdag. Det fejres 10. november, når samarbejdspartnere og konservatorer fra hele landet mødes til fest på Holmen.

Det bliver en festlig dag, når konserveringsuddannelsen fejrer sin 50 års fødselsdag, men uddannelsen blev i sin tid grundlagt på en dramatisk baggrund: I 1966 oversvømmede floden Arno Firenze, med katastrofale følger for renæssancebyen. Uvurderlige kunstværker og historiske arkivalier flød bogstavelig talt rundt i gaderne, og konservatorer fra hele verden iværksatte hjælpeaktioner for at redde så mange kulturarvsgenstande som muligt. I Danmark inspirerede det til at formalisere uddannelsen af konservatorer og Det Kongelige Danske Kunstakademis Konservatorskole, som det hed dengang, blev oprettet den 30. maj 1973.

Konservatorer søger for, at de genstande, der repræsenterer vores fælles arv, og som vi ofte tager for givet, forbliver velbevaret. De sikrer vores identitet, vores historie og vores arv, der forankrer os i fortiden og pejler os mod fremtiden. Tilmed har konservatorer en unik materialeforståelse, som er vigtig i omstillingen til cirkulær økonomi.
Lene Dammand Lund, Rektor på Det Kongelige Akademi - Arkitektur, Design, Konservering

Konservering med nye løsninger på klimaforandringer

I dag er uddannelsen vigtigere end nogensinde: Hyppigere skybrud og oversvømmelser, tørke, øgede temperaturer og mere ekstremt vejr gør at vi i stigende grad oplever skader på kultur- og naturarv. Professionen har udviklet sig fra kun at diagnosticere, analyse og konservere den nedbrudte kultur- og naturarv til også at risikovurdere og forebygge skader forårsaget af klimaforandringer. Forskning i bevaring og udvikling af ny teknologi accelererer og er drivkraft til bedre løsninger, når vores fælles fortid skal bevares til fremtiden. Konserveringsarbejdet er videnskabeligt forankret i UNESCO’s Verdensarvskonvention fra 1972 og FN’s 17 verdensmål.

På den danske konserveringsuddannelse er vi kendt og anerkendt internationalt, fordi uddannelsen har markeret sig som pionerer inden for flere fagområder – særligt inden for forskning i præventiv konservering. Vi har en unik viden om, hvordan vi sikrer vores kultur- og naturarv for fremtiden.
Rikke Bjarnhof, Dekan for Konservering

Det Kongelige Akademis konserveringsuddannelse

Det Kongelige Akademis konserveringsuddannelse består i dag af en naturvidenskabelig bachelor- og en kandidatuddannelse, samt mulighed for at tage en ph.d.-grad, der uddanner til det videnskabelige, professionelle og praktiske arbejde inden for bevaring. Uddannelsen ligger på Esplanaden i København, og skal på længere sigt flytte ud på Holmen, som huser arkitekt- og designuddannelserne.

1
/4