Hvordan bruger og designer vi plast i fremtiden?
Et samarbejde mellem Plastindustrien og Det Kongelige Akademi skal give bud på, hvordan vi kan designe med og bruge plast mere bæredygtigt i fremtiden.
Vi er omgivet af plast. Materialet indgår som fast bestanddel i vores hverdagsliv, i langt de fleste produkter - og i vores bygninger. Hvilke potentialer har det, hvilke konsekvenser har vores måde at bruge det på i dag, og kan vi designe og genanvende plast på nye bæredygtige måder?
Det er spørgsmål, som en gruppe studerende ved kandidatprogrammet Strategic Design and Entrepreneurship skal arbejde med i løbet af efterårssemestret.
Studieforløbet er arrangeret i samarbejde med brancheforeningen Plastindustrien, og tager bl.a. afsæt i plastindustriens publikation ‘Planetary Plastic Pavilion’ (2022).
Camilla Hedegaard Møller, som leder kandidatprogrammet, er meget glad for samarbejdet:
”Spørgsmål om plast og bæredygtighed er et komplekst emne, der kræver viden og brancheindsigt. Plastindustrien er eksperter på plast og på deres medlemmer, og har en klar position, som vores studerende kan spille bold op af,” siger hun. ”Vi skal ikke være enige – men vi skal lære af, stille spørgsmål og udfordre hinanden. Derfor er samarbejdet superspændende og værdifuldt.”
Også plastindustrien er begejstret for samarbejdet:
”Samarbejdet mellem de studerende og plastindustrien er enormt spændende. I vores egen branche kender vi og vores medlemsvirksomheder selvfølgelig alle fordelene ved et let, formbart og stærkt materiale, der bliver brugt i alt fra vindmøllevinger til fjernvarmerør. Vi glæder os meget til at se, hvad en række nytænkende, kreative studerende når frem til, når de eksperimenter med plast. Og så er det jo en fantastisk timing forud for, at vi i Plastindustrien opfører Planetary Plastic Pavilion til den internationale arkitektkongres UIA i København i 2023”, siger Rasmus Grusgaard, seniorkonsulent for innovation og materialer i Plastindustrien.
Otte designudfordringer
I forbindelse med forløbet, bliver de studerende bedt om at tage afsæt i en række ”design challenges”, for at blive klogere på de udfordringer der er i forhold til at øge genbrug, genanvendelse og forbedre design af plast – og hvordan man dermed kan benytte plast på mere bæredygtige måder i fremtiden.
Det kan være: Hvordan kan genanvendt plast blive en æstetisk appellerende oplevelse? Eller - hvordan kan vi skabe plast-løsninger, som er lettere at recirkulere, enten ved at skille ad og sætte sammen på nye måder – eller ved at genbruge direkte? En udfordring stiller også det helt grundlæggende spørgsmål, om vi overhovedet kan forestille os en verden uden plast?
Projekterne vil blive præsenteret i begyndelsen af 2023 på Akademiet med mulighed for, at nogle af dem vil blive vist på plastindustriens ”Planetary Plastic Pavilion” på UIA 2023 - World Congres of Architecture i juli 2023 i København.