Netværk skal kortlægge fremtidens behov for boliger til ældre

Dato
Kategori
Forskning og innovation

Nyt tværdisciplinært netværk skal styrke forskningen indenfor aldersintegrerede boliger og kvarterer. 

Der bliver stadig flere ældre, hvilket udfordrer vores velfærdsmodel. Det bliver adresseret med politiske forslag om flere varme hænder og håb om, at teknologiske løsninger kan sikre fremtidens velfærd for ældre. Men hvilke andre måder kunne der være at arbejde med denne udfordring? 

Et tværdisciplinært netværk, som lektor Michael Asgaard Andersen fra Det Kongelige Akademi er projektleder på, skal undersøge denne udfordring i forhold til boliger og nabofællesskaber.

Et stort potentiale i byrum og boliger
”I takt med at antallet af ældre vokser, bliver de også mere forskellige, og det kræver nytænkning af ældreplejen, velfærden og det byggede miljø, ” siger Michael Asgaard Andersen. ”Vi ser her et enormt potentiale i at tilpasse vores byer, byrum og boliger for at skabe nye typer fællesskaber og sunde, attraktive miljøer, der kan hjælpe med at udskyde plejebehovet hos ældre mennesker.” 

Netværket skal samle og udveksle viden om ældres boligbehov, lige fra den enkelte bolig til hele kvarterer. Det kræver viden fra forskellige fagområder og kommer til at trække på erfaringer fra flere lande. Herved er det hensigten at belyse, hvordan det byggede miljø kan bidrage til at skabe et godt liv for ældre. 

”Et centralt spørgsmål er, hvordan man kan skabe nye sunde livsmønstre og hjælpe folk med at bevare uafhængigheden i en ældre alder gennem nye modeller for boliger, velfærdsinstitutioner og byrum,” forklarer Michael Asgaard Andersen. 

Om netværket
Netværket består af 12 institutioner fra ind- og udland. Fra Danmark deltager udover Det Kongelige Akademi også Københavns Universitet, IT Universitetet, Syddansk Universitet, VIVE og Aalborg Universitet.

Det Fri Forskningsråd har tildelt Det Kongelige Akademi – Institut for Bygningskunst, By og Landskab støtte på godt 765.000 kr. til at udvikle netværket.