Ny professor: Fremtidens designere skal arbejde i pagt med naturen
Opgøret med den hæsblæsende modeindustri og forbrugerkultur kræver, at fremtidens design bliver udviklet med ydmyghed overfor naturen og bringer os tættere på den, siger Kate Fletcher, en af verdens mest markante tænkere inden for bæredygtigt design, og professor på Institut for Bygningskunst og Design.
”Designverdenen er nået til et vendepunkt,” siger Kate Fletcher.
Hun er professor i bæredygtighed, design og mode ved Centre for Sustainable Fashion, University of the Arts London, og internationalt kendt som en af de mest fremtrædende og skarpe analytikere af mode, tekstil og design i disse år.
Fra januar 2022 har Kate Fletcher udvidet cv’et med et professorat på Institut for Bygningskunst og Design. Her skal hun blandt andet være med til at udvikle og opbygge forskningen inden for beklædning og tekstil i samarbejde med lektor Else Skjold.
”Vi skal sikre, at de kommende generationer af designere kommer til at indtage helt nye roller; ikke som instrumenter til økonomisk vækst, men som medskabere af en radikalt ny forståelse af design og mode, der er tæt knyttet til vores planet, økosystemer og natur," siger hun.
Danskerne er klar til forandringer
Kate Fletcher glæder sig til at komme i dybden med arbejdet på akademiet:
”Danmark og Det Kongelige Akademi er et fantastisk sted for mig at komme ombord. I den danske designforståelse er der stort fokus på solidt håndværk og brugerempati; to vigtige byggesten, når vi skal have ændret vores forhold til tøj, mode og natur. Derudover har jeg en fornemmelse af, at den danske befolkning er modtagelig overfor grundlæggende nye måder at forbruge og forstå mode på. Det hænger formentlig sammen med det velfærdssamfund, I har bygget op over tid,” siger hun.
”Jeg er meget optaget af, at omstillingen af modesektoren ikke bare har ét svar, men mange svar. Forståelsen af mode og bæredygtighed er forskellig i de enkelte lande og kulturer, og da problemet er globalt, er vi nødt til at pulje videnskab, praksisser, industriadfærd, forbrugerkulturer osv. fra hele verden, for at finde nøglen til de mindre, lokale og cirkulære systemer, som skal tage over i fremtiden.”
Ydmyghed overfor naturen
Allerede i 2020 blev Fletcher tilknyttet akademiet som adjungeret professor, hvor hun blandt andet har været involveret i udviklingen af kandidatprogrammet 'Fashion, Clothing and Textiles; New Landscapes for Change'.
Hun står blandt andet bag sammenslutningen ’Earth Logic’, der er en handleplan og et fællesskab for kritiske og bekymrede designere verden over, som kræver et opgør med de systemer, som design i dag er underlagt, og som udpiner kloden.
Hun er desuden ophavskvinde til begreber som slow fashion, craft of use og fashion ecologies og har udgivet over 70 videnskabelige og populære publikationer, herunder ni bøger på syv sprog. Og nu er hun på trapperne med bog nummer 10, ’Outfitting’, der kommer til maj 2022, og som består af lyriske essays og digte om mode, natur, kvinder og forandring.
For netop relationen mellem design og natur optager Fletcher i disse år. Blandt andet spørgsmålet om, hvordan vores tøj kan give os en tættere relation til planetens økosystemer.
”Fremtidens designere skal udvikle designs med ydmyghed og respekt for naturen. Det er afgørende, og det er en opgave, vi med åbent sind må udforske i fællesskab og i samarbejde med andre fagdiscipliner,” siger Kate Fletcher.
Inden længe lancerer ’Earth Logic’ for eksempel projektet ’Gardening Earth Logic’, hvor man arbejder med at overføre teknikker fra havearbejde, der får dyr og planter til at gro og trives, til udvikling af fremtidens design og mode. Håbet er, at projektet kan inspirere til nye projekter a la ’Earth Logic’, så det at tænke natur og design sammen, kan nå endnu længere ud.