En materialeforsyning
Vores program er en materialeforsyning, der har til formål at indsamle og forsyne københavnerne med genbrugte materialer.
Vi ønsker at være med til at ændre materialers værdikæde og fremme deres cirkularitet samt stimulere efterspørgslen og interessen for genbrugte materialer til byggeprojekter, både i stor og lille skala.
Vi har derfor udarbejdet en strategi for distribution og inspiration til brug af genbrugsmaterialer på tværs af København til københavnerne ud fra en tese om, at materialer, der kommer lokalt fra, er de mest bæredygtige.
Lavet i samarbejde med Olivia Ane Frey.
Udgangspunktet for vores program er, at det ikke er stedsspecifikt. Vi har derfor undersøgt, om en selvstændig struktur kan indsættes i en funktionstømt bygningskrop, hvor kun få krav skal være opfyldt: skala, central beliggenhed, og at der er tørt. De tre udvalgte nedslag i byen skal betragtes som midlertidige rammer, inden for hvilke vi udfolder programmet:
- Gothersgade Elværk - Adelgade 10, 1304 København K
- Østre Elværk - Øster Allé 6, 2100 København Ø
- Vestre Pumpestation - Ingerslevsgade 103, 1705 København V
Programmet er ikke stedspecifikt, fordi vi faldt over tre bygninger der alle har planer for sig, som enten er afventende, eller hvor nye funktioner først kan træde i kraft om nogle år. Vi har derfor set det som en mulighed at benytte de uudnyttede kvadratmeter midlertidigt men uden at spilde materialer og ressourcer unødigt. Hele programmet er sin egen selvstændige struktur. Strukturen kan flytte ind og moduleres efter dens nye skal, når de nuværende bygningskroppe skal nedrives eller kvadratmeterne bruges til noget andet. Vores håb er endvidere, at et midlertidigt program i en nedrivningstruet bygningskrop, kan være med til at sætte fokus på en bygnings anvendelsesmuligheder og at den så ikke vil blive nedrevet alligevel.
Bygningerne har været en del af den industrielle infrastruktur, som alle har været lokalt forankret til de områder, de hver især forsynede eller håndterede. På samme måde som bygningerne betjente deres lokalområder, ønsker vi med vores materialeforsyning at forsyne de enkelte bydele med genbrugsmaterialer.
Projektet tager udgangspunkt i en transformationsholdning, der på grundlag af en analyse og værdisætning har fokus på en nænsomhed over for bygningerne og med øje for materialernes oprindelse og levetid. Vi har arbejdet konkret med genbrug som et benspænd, så alt, hvad vi har tilføjet eller bearbejdet, er tegnet ud fra genbrugte materialer i videst muligt omfang. Bygningskroppen er bearbejdet så lidt som muligt.
Vi har udfærdiget tre principper for vores program vi har arbejdet ud fra:
- At flest mulige materialer skal være genbrug.
- At alle nytilkomne materialer skal være langtidsholdbare og til at vedligeholde.
- At konstruktioner og samlinger skal kunne samles og skilles ad, således at materialer derfra igen kan indgå i en materialecyklus.