skitsemodel 1-200

Hyttefuglen - Nostalgisk self storage ved Østerport St.

Navn
Nomi Ancher Bekker
Uddannelsesgrad
Kandidat
Fagfelt
Arkitektur
Institut
Bygningskunst og Kultur
Program
Kunst og Arkitektur
År
2024

Den overordnede intention med projektet Hyttefuglen - Nostalgisk Self Storage er at foreslå en ny, og mere åben, måde at etablere self storage i byen på, hvor offentlig udstilling, af det opmagasinerede, indgår som hovedgreb. 

Projektet ønsker at skabe en øget opmærksomhed omkring tings værdi og betydning, for mennesker, samt opfordre til en stillingtagen til alle de objekter, der bliver opbevaret og i visse tilfælde glemt.

Projektet og programmet kan også ses som en kommentar og opfordring til opbevaringsbranchen, der måske kan inkorporere et eller flere af de foreslåede greb, i allerede eksisterende self storage centre, for at skabe mere forbindelse til byen de ligger i. 

De omtalte greb, der i dette projekt kombineres med opbevaringsunits, er: udstillingsrum, bytte-reoler og en offentlig kiosk. Disse tiltag har til formål at skabe en kobling mellem det levede hverdagsliv, i dette tilfælde omkring Østerport Station, og opbevaringsindustrien. 

I udviklingen af Hyttefuglen er der arbejdet ud fra 3 hovedbegreber: Ornitologi, nostalgi og fænomenologi. 

Ornitologien er det første man møder idet løvhyttefuglen, der er kendt for at indsamle og fremvise aflagte genstande, lægger navn til projektet. Derudover indgår fuglen som et overordnet symbol på en frisættelse/frigivelse af objekter.

Nostalgien er det filter, der her bliver lagt ned over opbevaringsindustrien. Genstande kan i høj grad repræsentere minder, kultur og historie, så grundtanken om at udstille de opbevarede objekter, og vise dem frem, er stærkt forbundet med nostalgien. Derudover ses den i projektet som et vigtigt aspekt i at forstå den fortsatte aktualitet af self storage.

Fænomenologien er en metode, der står for et kropsligt og sanseligt nærvær. Det vil sige, at for at forstå et objekts, eller fænomens, betydning, må det opleves af et subjekt. I udviklingen af projektet er der blandt andet arbejdet konceptuelt med en stor tagflade på vest-facaden, der giver den besøgende mulighed for at komme helt tæt på, og sanse, fænomenet opbevaring/loftsrum. 

Hyttefuglen - Nostalgisk Self Storage er endt med at være udformet som en langstrakt bygning med to facader, der står i kontrast til hinaden; En lav, og mere lukket, facade med opgangsdøre mod Østbanegade, der mest af alt fremstår som en stor tagflade med gesims, samt en høj, og meget mere åben, facade mod S-togsporene på Østerport, der viser trækonstruktionen og fremstår som et stort vitrineskab, der fremviser opbevaringsunits og større, fritstående objekter for de passerende. 

Derudover forholder bygningen sig til den eksisterende banebro, som den laver en overdækning af og tilføjer en ventesal/udstillingsrum til. Som et mere skulpturelt element indgår også et kiosk-hus, der er inspireret af gammeldags telefonkiosker. Det ligger på en lille, eksisterende plads for enden af hovedbygningen mod Østerport St. Metro.  

Projekt - situationsmodel 1:500

Projektet placerer sig på baneskråningen mellem sporene på Østerport St. og Østbanegade i København. Et sted, der kan fremstå som et mellemrum, eller loftsrum, i byen. Modellen er sammensat af fundne materialer for at understrege stedets karakter.
1
/2
SITUATIONSMODEL BORD
SITUATIONSMODEL PLAN

Projekt - 1:50 udsnitsmodel

Bygningen er inddelt i sektioner, der hver har en opgangsdør med motiv ud til Østbanegade. Her ses et udsnit af en sektion i 1:50, der viser kontrasten mellem øst- og vestfacaden samt bygningens søjlekonstruktion med indbyggede bytte-reoler.
1:50 udsnit; tag, hoveddør og elevatorskakt
1
/4
1:50 udsnitsmodel, Vestfacade
1:50 udsnitsmodel, Østfacade
1:50 udsnit; Kig ind i snittet
1:50 udsnitsmodel, reolkonstruktion

Projekt - hovedtegninger

I tegningssættet er den grafiske formidling vægtet højt, så det fremstår diagrammatisk med fokus på symboler og farveholdning.
TVÆRSNIT
.
FACADE ØST
.
FACADE VEST
.
PLAN -1
.
PLAN 0
.

Projekt - Projektdele

Her ses diagrammer over udvalgte projektdele: Bytte-reoler, opbevaringsunits, udstillingsmontré og kiosk-hus.
1
/7
ISO, REOL, TEXTURE.png
ISO, REOL.png
ISO, UNIT, TEXTURE.png
ISO, UNIT, TEXTURE.png
UNITSTØRRELSER.png
ISO, MONTRE.png
AFGANG, KIOSK.png

Projekt - Tekstiler

Til projektet er der udviklet tekstiler, der fremstår som en form for flag med symboler. De markerer udstillingsdelen af projektet og er inspireret af de tekstiler, der hænger på tørrelofter.
1
/2
GARDIN PINK
GARDIN FUGLE

Proces - Stemningsbilleder

For at undersøge, og afprøve, rumlige udsagn er der i udviklingsfasen arbejdet med maleri og collage. Her ses 3 nedslag, der har været formene for projektet og underbygger en stemning.
1
/3
MALERI 1
MALERI 2
MALERI 3

Proces - Indsamling

Projektet er baseret på et løbende indsamlingsarbejde af referencer, fotografier, analyser og skitser. Det hele er til sidst blevet samlet i en arkivmappe.
MAPPE.png

Proces - Skitsemodeller

Som et vigtigt led i processen er der hurtigt opslået skitsemodeller, der blandt anden undersøger konstruktionen.
SPÆRKONSTRUKTION 1-20
Her ses døre i 1:20, spærkonstruktion med gesims i 1:20 samt en skitsemodel af hele bygningen i 1:200.
1
/3
MODEL DØRE 1-20.png
SKITSEMODEL 1-200.png
SPÆR 1.20.png

Det Kongelige Akademi understøtter FN’s verdensmål

Siden 2017 har Det Kongelige Akademi arbejdet med FN’s verdensmål. Det afspejler sig i forskning, undervisning og afgangsprojekter. Dette projekt har forholdt sig til følgende FN-mål