Nyt Danmarks Tekniske Museum
Projektet er et forslag til en transformation af Svanemølleværket i København, fra kraftværk til et nyt teknisk museum. Som et symbol på byens industrielle historie og kulturarv skal Svanemølleværket både fungere som et museum, der fremmer forståelsen for teknologisk udvikling, og som et samlingspunkt for lokalsamfundet i Nordhavn med fokus på den langsigtede byudvikling.
Sammen med hovedtegninger og renderinger er projektet bygget i model i skala 1:100. På tegninger og model er det røde det, der bliver tilføjet, og det grå er det eksisterende. Bygningen består af en stor stueetage med en skov af søjler, to store haller, hhv. kedelhallen og turbinesalen, der før har huset store maskiner, en mellembygning der forbinder de to haller og ’folkebygningen’, der førhen har været indrettet til kontorer, mødelokaler og kantine.
Fra kraftværk til mødested
Fra kraftværk til mødested
Hele stueetagen bliver åbnet, så offentligheden kan få gavn af den, og der bliver gjort plads til forskellige offentlige arrangementer som loppemarkeder, koncerter og events. Mellembygningen bliver sammen med den øverste etage de steder i museet, hvor der isoleres og skabes mindre udstillingsrum. Der er tre siloer i den største hal, kedelhallen, som bliver indrettet som to udstillingsrum og et auditorium til film, forelæsninger m.m. De to store haller bliver udstillingsrum for de store objekter.
Stuen åbner fire forskellige steder, og der er ikke nogen egentlig hovedindgang, men i stedet fire forskellige ind- og udgange. I mellembygningen bliver der tilføjet dæk og lukket og åbnet forskellige steder for at danne mindre udstillingsrum. Udstillingen fungerer som et samspil mellem de meget store rum og de mindre rum, der hver har kig ud over hallerne.
Der tilføjes to nye ’bygninger’ - den ene fungerer som et depot, en slags stor reol, hvor museets udstillingsobjekter, der normalt er gemt væk i et lager, i stedet får lov til at indgå i udstillingen. Den anden er en bygning til modeltogbane - Teknisk Museum har en stor og kendt modeltogbane, som mange frivillige går op i at arbejde på, så den får sit helt rum i udstillingen. Der laves en terrasse oven på bygningen til togbanen, og sættes lys i nedenunder, så der opstår et mere intimt rum.
Alle geometrierne af det, der tilføjes, kommer af de eksisterende huller i dækkene. Da der har været behov for flere forskellige maskiner i kraftværket gennem tiden er der løbende blevet ændret på størrelsen og udformningen af disse huller - dette projekt forsøger at tage værket tilbage til sine rødder som kulkraftværk, og de nye geometrier indpasser sig i de oprindelige huller. Derudover tilføjes en bygning på taget af mellembygningen, der fungerer som bindeled mellem museet og tagetagen.
Isometrisk diagram
Visualiseringer