1:1 Model

Potentialet i Danmarks største nedrivningssag

Navn
Mads Oien Nielsen
Uddannelsesgrad
Kandidat
Fagfelt
Arkitektur
Institut
Bygningskunst og Teknologi
Program
Arkitekturens teknologi
År
2024
Udmærkelser
Månssons legat

Afgangsprojektet undersøger, hvordan træ fra den afviklede minkproduktion i Danmark kan benyttes i nutidens byggepraksis. Projektet er opdelt i tre hoveddele: en analyse af tilgængelige ressourcer fra den ophørte minkproduktion, en vurdering af cirkularitet i teori og praksis samt et udviklingsstudie af en søjle-/bjælkekonstruktion udført af det indsamlede genbrugstræ.

Projektet er udarbejdet i samarbejde med Simon Pyll Truesen

En minkfarm i Dronninglund
.
En minkfarm i Dronninglund
.

Relevans

Vi står lige nu overfor Danmarkshistoriens største nedrivningssag. Dette skyldes, at vi på nuværende tidspunkt har påbegyndt nedrivningsarbejdet af efterladenskaberne fra den afviklede minkindustri. Dette medfører, at vi står til at skulle afbrænde 251.258 ton træ, hvilket vil resultere i, at 128.503 ton CO2 bliver frigivet til atmosfæren. Samtidig befinder vores jordklode sig i en tilstand, der definitivt tvinger os til at tage måden, hvorpå vi varetager vores planet, op til revision. Af den grund har vi behov for alternative metoder til at forlænge levetiden på det træ, vi allerede har.

1
/5
Undersøgelse af træets kvalitet
Undersøgelse af træets kvalitet
Undersøgelse af træets kvalitet
Undersøgelse af træets kvalitet
Undersøgelse af træets kvalitet

Undersøgelse af samlingsmetoden

Vi ønskede indsigt i den mest hensigtsmæssige metode til at forlænge træets eksisterende længder og en samlingsmetode til at sammenkoble træet til en enhed. Derfor valgte vi at undersøge forskellige samlingsteknikker. Disse teknikker blev udvalgt, således vi både undersøgte traditionelle træsamlinger og mere moderne metoder.

Analyse af forlængende længdesamlinger og breddesamlinger
.
Styrkeafklarende test
.

Byggeteknisk undersøgelse

Med afsæt i resultatet af undersøgelsen af samlingsmetoder har vi valgt at koble samlingsprincipperne, så vi opnår et bud på, hvordan en søjle-/bjælkekonstruktion kan udføres med afsæt i træressourcerne fra den afviklede minkproduktion i Dronninglund.

Det er dog endnu ikke almindelig byggeskik at udføre bærende elementer af korte stykker genbrugstræ. Derfor ønsker vi, at projektet medvirker til at skubbe til den nuværende praksis, så vi i fremtiden udnytter vores ressourcer optimalt og på den måde nedsætter presset på vores naturressourcer. 

1
/2
Søjle-/bjælke udført med forkilning og forsimplet fransk lås
Resultatet af 1 til 1 undersøgelse
Udviklet Søjle-/bjælkekonstruktion
1:1 Model
.
1:1 Model
.
1:1 Model
.
1:1 Model
.
1:1 Model
.
1:1 Model
.

Det Kongelige Akademi understøtter FN’s verdensmål

Siden 2017 har Det Kongelige Akademi arbejdet med FN’s verdensmål. Det afspejler sig i forskning, undervisning og afgangsprojekter. Dette projekt har forholdt sig til følgende FN-mål
Månssons legat

Månssons legat

Legatudvalget sagde: "Ved brug af genbrugstræ fra minkfarmene og med en industriel tilgang til produktion af bærende konstruktioner, undersøger projektet, hvordan vi kan reducere miljø- og klimamæssige påvirkninger for at minimere forbruget af ny-produceret træ. Med udgangspunkt i traditionel byggeskik udvikler projektet konstruktioner med høj bygbarhed, holdbarhed og nutidige produktionsmetoder."

CV