Adskilt 1:1 model 01

Potentialet i Danmarks største nedrivningssag

Navn
Simon Pyll Truesen
Uddannelsesgrad
Kandidat
Fagfelt
Arkitektur
Institut
Bygningskunst og Teknologi
Program
Arkitekturens teknologi
År
2024
Udmærkelser
Månssons legat

Afgangsprojektet undersøger, hvordan træ fra den afviklede minkproduktion i Danmark kan benyttes i nutidens byggepraksis.

Inkorporering af genbrugstræ i byggeriet er en svær problemstilling. Derfor tager vores afgangsprojekt afsæt i, hvordan man kan benytte højt kvalificeret træ fra den afviklede minkindustri, som er Danmarkshistoriens største nedrivningssag, og hvordan det kan reducerer belastningen på skovene og effekten på klimaet.

Projektet er inddelt i tre hoveddele: ressourcer fra den ophørte minkproduktion, en vurdering af cirkularitet i teori og praksis samt et udviklingsstudie af en søjle-/bjælkekonstruktion udført af det indsamlede genbrugstræ.

 

Relevans

Stigende fokus på bæredygtigt byggeri, byggeriets klimapåvirkning og byggematerialernes betydning for den bæredygtige omstilling har resulteret i en øget efterspørgsel og opmærksomhed omkring træbyggeri. Nutidens træbyggeri anses for at blive firedoblet inden år 2050.
Ud over byggesektoren har også energisektoren fokuseret på at udnytte skovenes ressourcer til deres omstilling til grøn energi. Det antages, at 52 procent af verdens træ indgår i energisektoren . Resultatet af dette er et øget ressourcetræk på fremtidens skove, samt at skovens eksistens er truet i et skrøbeligt økosystem. Samtidig ses verdens skove som værende et naturligt redskab, der kan benyttes til at nedbringe det atmosfæriske kuldioxid i atmosfæren og stabilisere Jordens økosystemer.
Af den grund har vi behov for alternative metoder til at forlænge levetiden på det træ, vi allerede har.  Træ skal forbliver som fiber så længe som muligt og ikke bare bliver afbrændt og brugt i energisektoren.

Projektet er udarbejdet i samarbejde med Mads Oien Nielsen

Minkfarm billede
Diagram skov og minktræ

Skovene udgør en lille del af Danmarks samlede areal. Nærmere bestemt er 15 % af Danmarks areal dækket af skov. Tilsammen fylder skovene ca. 621.000 hektar eller 6.210 kvadratkilometer. Til sammenligning er der 28 millioner hektar skov i Sverige, hvilket udgør ca. 69 % af landets samlede areal. Det er knap 1 % af verdens skovareal. Diagrammet viser skovarealet i hektar sammenlignet med minktræ fra den nedlagte minkproduktion i Dronninglund samt alt træ i Danmark. Dertil kommer 79 % af vores hjemlige forbrug fra import af træ fra lande som Sverige, Finland, Norge, Tyskland, Østrig og Polen, så dermed efterlader Danmark sit aftryk i udlandet og ikke i vores hjemlige skove.

Sammenbygning 01
.
Sammenbygninger
.
Tegning 01
.

Det Kongelige Akademi understøtter FN’s verdensmål

Siden 2017 har Det Kongelige Akademi arbejdet med FN’s verdensmål. Det afspejler sig i forskning, undervisning og afgangsprojekter. Dette projekt har forholdt sig til følgende FN-mål
Månssons legat

Månssons legat

Legatudvalget sagde: "Ved brug af genbrugstræ fra minkfarmene og med en industriel tilgang til produktion af bærende konstruktioner, undersøger projektet, hvordan vi kan reducere miljø- og klimamæssige påvirkninger for at minimere forbruget af ny-produceret træ. Med udgangspunkt i traditionel byggeskik udvikler projektet konstruktioner med høj bygbarhed, holdbarhed og nutidige produktionsmetoder."