Fane

TRANHUSET Et hus til formidling af Nordatlanten

Navn
Elsba Karinardóttir Heinesen
Uddannelsesgrad
Kandidat
Fagfelt
Arkitektur
Institut
Bygningskunst og Kultur
Program
Kulturarv, Transformation og Restaurering
År
2024

Projektet er den fredede bygning Tranhuset ved Den Grønlandske Handelsplads i København. Projektets overordnede fokus er todelt: Først at bevare og understøtte de eksisterende kulturhistoriske og arkitektoniske værdier gennem restaurering og transformation af huset. Dernæst har vi skabt et hus til formidling om Nordatlanten, der skal vække interessen for rigsfællesskabet i Danmark.

Tranhuset blev opført i 1781 af Det Kongelige Grønlandske Handelskompagni. Som bygning er Tranhuset indskrevet i de historiske koloniale forbindelser mellem Danmark og de nordatlantiske lande Grønland, Island og Færøerne. Formålet med Tranhuset, som navnet antyder, var at facilitere produktionen af tran, en olie udvundet af hval- og sælspæk fra havet omkring Nordatlanten, som blev brugt til gadebelysning i København og andre europæiske storbyer i 17- og 1800-tallet.

Tranhuset befinder sig i krydsfeltet mellem historiske og kulturelle bånd mellem Danmark og Nordatlanten, og som bærer af en kolonial handelshistorie har bygningen et rigt potentiale for formidling af viden om og forståelse for de nordatlantiske lande og kulturer.

Fenemænologisk registrering
Blik
TEKST

Program Tranhuset - Et hus til formidling af Nordatlanten
Analyse og Værdisætning Tranhuset "Store Bakkehus"
Restaurering af Tranhuset
Katalog 

1_500 Situationsplan

Situationsplan Tranhuset ligger i havneområdet på Den Grønlandske Handelsplads på Christianshavn i København. Tranhuset er omgivet af andre fredede industribygninger og pakhuse som for eksempel Skindpakhuset, Det Arktiske Hus, og Nordatlantens Brygge, hvor både den Islandske Ambassade, Færøernes og Grønlands Repræsentation holder til.

1_50 Opstalt SØ
Opstalt syd/øst
1_50 Opstalt NV.
Opstalt nord/vest
Plan
Plan
k
Tekstil system

Vi har arbejdet med at skabe rumopdelinger som let kan monteres og demonteres, således at de åbne pakhusdæk og arkitektoniske karakter bevares. 
Vi har i projektet tegnet et tekstilsystem med udgangspunkt i de eksisterende dragere i bygningen. Disse tekstilmoduler er dobbeltlag af vævet islandsk uld, som har en akustisk regulerende egenskab og et yderligere element i disse tekstilsystemer er kabelbakken, som placeres mellem modulerne, og er en praktisk løsning til håndtering af kabler og ledninger i udstillingsrummene. 

1_5 Plan Detalje
Detalje
Snit AA
Snit AA
Snit BB
Snit BB
1
/8
Visualisering
Visualisering
Visualisering
Visualisering
Visualisering
Visualisering
Visualisering
Visualisering
1
/4
Materialeprøver
Hvalpalás
Tekstil system
Model 1_20

Det Kongelige Akademi understøtter FN’s verdensmål

Siden 2017 har Det Kongelige Akademi arbejdet med FN’s verdensmål. Det afspejler sig i forskning, undervisning og afgangsprojekter. Dette projekt har forholdt sig til følgende FN-mål