Vandet og Byen

En ny hal til vandsport i Københavns Nordhavn
Navn
Pernille Hammer
Uddannelsesgrad
Kandidat
Fagfelt
Arkitektur
Institut
Bygningskunst og Teknologi
Program
Bosætning, Økologi og Tektonik
År
2024

Projektet imødekommer den store efterspørgsel på vand i København, med en ny hal placeret i Københavns Nordhavn, der henvender sig til specialiserede sportsgrene i vand, svømmeundervisning samt offentligheden med fokus på relationerne til havet og inkluderende omklædningsfaciliteter. 

Svømning er landets 3. største idrætsgren efter fodbold og gymnastik med over 220.000 aktive medlemmer på landsplan. Hovedstadens svømmeklub, HSK, er Danmarks største idrætsforening med 11.226 medlemmer. Men på trods af, at der i KBH er 14 svømmehaller er holdene fyldte og HSK har over 900 på venteliste. 

Manglen på vand presser de eksisterende svømmehold og sportsgrene til at træne mindre, senere og i uhensigtsmæssige haller. 

Sportsgrene som vandpolo, kajakpolo, undervandsrugby, udspring, kunstsvømning og konkurrencelivredning har andre behov, end de svømmere som de københavnske haller er bygget til. Sportsgrenene dyrker deres sport på trods af lav bund, for korte bassiner og manglende faciliteter.

Afgangsprojektet fokuserer på disse 6 sportsgrene og deres rumlige behov i udformningen at de nye bassiner og forsøger samtidig at skabe en spændende og smuk oplevelse for offentligheden gennem ovenlyste rumlige omklædninger, åbent udsyn og forbindelse til havnebassinet og en ankomstkerne, der danner gode muligheder for ophold og overblik. 

 

Situationsplan, Københavns Nordhavn, Vandhallens bassiner markeret m. blå

Stedet 

Sundmolen er omkranset af vand og flankeret af industrihavn og tæt nybygget by. På selve Sundmolen består bygningerne af en blanding af gamle dybe pakhus og nye tætte boliger. Sitestudierne har understreget vigtigheden af adgang til vandet og kantzoner i menneskeskala. I projektet kommer det til udtryk ved at hallen tækker sig let tilbage fra kajen for at tillade gående passage og skaber en behagelig kantzone ved store udhæng, og let løftede plateauer. 

Akvareller af vandet og Sundmolen
1
/6
Aarhusgadekvarteret
Kanalen
Orientkaj
Byggepladsen
Fortet
Havnen
Plan st.
10m vipper over udspringsbassinet

De 6 sportsgrene

De 6 sportsgrene i vandhallen er konkurrencelivredning, udspring, undervandsrugby, kajakpolo, kunstsvømning og vandpolo. alle disse sportsgrene har det til fælles at de har brug særlige bassinstørrelse og faciliteter, som ikke findes i de nuværende Københavnske haller

Sportsgrene er fordelt i et langt bassin, et dybt og et stort. Fordelingen skal skabe de optimale forhold og det mindste vandforbrug.

Udover bassinerne er der taget højde for sportsgrenene ved fx at lave øgede depoter, tribuner også med udsyn under vandet til undervandsrugby og udendørs baner til kajakpolo. 

De 6 sportsgrene fordelt i vandhallens lange, dybe og store bassin.
Ovenlys i omklædningsrum
1
/2
Baderum
Påklædningsrum

Sanslighed

Svømmehaller er fuld at sanselige oplevelser for kroppen, vandet, vægtløshed, varme og bevægelse. Men ofte er den rumlige oplevelse i omklædningensrummene overset.

Vandhallens omklædningsrum vil skabe en sanseligomklædning med sauna, koldvandsbade og høje, åbne og rummelige påklædnings- og baderum hvor dampen rejser op lyset vælter ned gennem ovenlysvinduer og en semitransparent glaskerne.
Hallen rummer også en unisex omklædning med omklædningskabiner i varierende størrelser for at inkludere familier, grupper og individer der fortrækker en privat omklædning. 

Ankomst til vandhallen

Bæredygtighed og materialer

I designet af vandhallen har bæredygtighed været en udfordring i det store nybyg, men flere parameter skal forbedre bygningens aftryk. Før det første er materialeforbruget minimeret, omklædningen er optimeret, sammenlægningen af bassiner minimerer forbruget af vand. For det andet er de miljøbelastende og vandtætte materialer kun brugt hvor det er nødvendigt i basen, mens bygningens top uden for vandets rækkevidde er træ og biobaserede materialer. Sidst, men ikke mindst, har en komparativ LCA-analyse resulteret i den mest bæredygtige tagkonstruktion med en tagbeklædning i træ. 
Hallens tunge base skaber en sammenhæng med den industrielle Nordhavn, mens den lette top viser fremtidens bæredygtige arkitektur.

Tværsnit A-A
Opstalt S
Opstalt N

Det Kongelige Akademi understøtter FN’s verdensmål

Siden 2017 har Det Kongelige Akademi arbejdet med FN’s verdensmål. Det afspejler sig i forskning, undervisning og afgangsprojekter. Dette projekt har forholdt sig til følgende FN-mål