Lerjord som byggemateriale er godt for klimaregnskabet

Dato
Kategori
Forskning og innovation

40% af den samlede energirelaterede CO2-udledning kommer fra det byggede miljø. Den belastning skal nedbringes betydeligt. Derfor undersøger forskere fra CINARK og Institut for Bygningskunst og Kultur, hvordan arkitekter, udførende og producenter kan bruge biogene og naturlige materialer som lerjord til at bygge med.

Bogen 'Lerjord i en sund dansk byggekultur' indskriver sig i en række publikationer fra CINARK, som særligt henvender sig til byggebranchen. Den undersøger, hvordan arkitektur kan gå hånd i hånd med lerjord, og den giver en oversigt over, hvordan brugen kan være både æstetisk, eksperimenterende og nyskabende. 

”CINARK har fokus på byggematerialers CO2-aftryk, når de tilvejebringes og produceres. Det CO2-aftryk, der skabes ved produktionen af energiintensive byggematerialer, kan betragtes som en engangsgæld til planeten, som vi ikke har råd til. Derfor forsker CINARK i regenerative materialer og produkter, hvor CO2-aftrykket er lavt fra start. F.eks. biologiske og ikke-behandlede materialer,” forklarer Natalie Mossin, institutleder på Institut for Bygningskunst og Teknologi.

Brug de materialer der findes
I den danske natur er der rige forekomster af lerjord. Denne naturressource er oplagt at bruge, hvis den findes tæt på det sted hvor der skal bygges. Når man bruger let tilgængelige mineralske materialer, og undlader at bearbejde dem eller omdanner dem på en måde, der gør dem lette at nedbryde eller bruge igen, formindsker man den klimabelastning, der ellers ville være skabt i byggeriet.  

Bogen viser eksempler af ældre og nyere dato, som beskriver lerjordens betydning for dansk byggekultur. Der er store potentialer hvad angår bæredygtighed i fx stampet lerjord, da det kan fremstilles ud af overskudsjord fra byggepladser. Konstruktioner af lerjord bidrager desuden til godt indeklima.

Bogen ser på fortidens bindingsværkshuse og hvad man kan lære af den måde at bygge på, ligesom nutidige byggeprojekter med lerjord som bærende for byggeriet bliver undersøgt og præsenteret.