Cirkulær omstilling kræver flere forskningsmidler og en handlingsplan

Dato
Kategori
Indblik

De studerende vil rigtig gerne arbejde med FN’s verdensmål, der skal få os nærmere en mere bæredygtig verden. Og de stiller krav til deres omverden. Sådan lød budskabet fra rektor Lene Dammand Lund, da hun deltog i et debatarrangement hos Altinget. Afsættet var en dugfrisk rapport fra 2030-panelet om cirkulær omstilling.

I debatten pointerede Lene Dammand Lund blandt andet, at der er brug for flere forandringer – ikke mindst i når det gælder FN’s verdensmål nummer 12 om bæredygtig produktion og forbrug. Danskerne køber i gennemsnit tre gange mere tøj end gennemsnittet af verden, og kun fire procent bliver brugt cirkulært.

Lene Dammand Lund bad blandt andet politikerne om at prioritere flere forsknings- og udviklingsmidler til forskning i den del af omstillingen, der handler om adfærd og kultur. Hun opfordrede sammen med flere andre deltagere også politikerne til at gå sammen om en handlingsplan for mindre forbrug og mere genbrug.

Seks paneldeltagere, heriblandt Lene Dammand Lund, Martin Lidegaard og Franciska Rosenkilde står på en scene og diskuterer bæredygtighed

Fremtiden for verdensmålene er uvis efter 2025

Den nye rapport om cirkulær omstilling er lavet for 2030-panelet, der arbejder for at fremme de 17 Verdensmål fra FN. Panelet skal gennem debat og ny viden rådgive politikere og inspirere til handling. Lene Dammand Lund har været en del af 2030-panelet siden 2018 og pegede i løbet af debatten på, at de studerende på Det Kongelige Akademi har taget klimadagsordenen til sig.

”De rykker på opgaven og arbejder ihærdigt med genbrug og transformation,” lød det fra Lene Dammand Lund.

Flere paneldeltagere efterlyste en plan for, hvordan Danmark skal arbejde med bæredygtighed og de øvrige Verdensmål fra FN efter 2024. Fra 2025 er der nemlig ikke længere en plan for, hvordan arbejdet med verdensmålene skal foregå.