Bevilling sikrer fortsat forskning i biogene byggematerialer

Dato
Kategori
Forskning og innovation

Med en bevilling på 3,4 mio. kr. fra Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP) under Miljøministeriet kan Center for Industriel Arkitektur (CINARK) fortsætte arbejdet med at udvikle og brandteste biogene og klimavenlige materialer til byggeriet.

Bevillingen er tildelt projektet ’Det biogene Montagebyggeri – konstruktion, brand og arkitektur’, der skal udvikle og brandteste præfabrikerede konstruktioner i biogene materialer skaleret til montagebyggeri i 1-3 etager. Formålet er at skabe løsninger til byggebranchen med lavest muligt klima- og miljøaftryk, som kan indgå i byggeriets industrialiserede processer. 

Bevillingen bygger videre på samarbejdet og resultaterne fra det forudgående succesfulde MUDP-projekt ”Tækkede Facader til den Grønne Omstilling”. 

”MUDP har givet os mulighed for at videreudvikle nogle af de resultater, vi er kommet frem til i forrige projekt, og det er fantastisk,” siger Anne Beim, leder af CINARK. ”Fx har vi fundet ud af, at ler har en brandhæmmende effekt. Det får vi nu mulighed for at skalere op og arbejde videre med i præfabrikerede løsninger, der passer til nutidigt byggeri”. 

.
.

Brandsikre biogene byggematerialer
Netop brandsikkerhed er en central udfordring når man anvender biogene materialer som halm og træ i byggeriet. For at øge brandsikkerheden, skal samlingerne mellem biogene byggeelementer sikres, da de kan have betydning for, hvordan en brand udvikler sig. Derfor er netop brand et centralt designparameter i formgivningen af biogene præfabrikerede modulkonstruktioner. 

”Projektets fokus er særligt på ydervægge med tækkede facadeløsninger i halm/træ med ler, som er brandhæmmende. De præfabrikerede biogene modulkonstruktioner bliver udviklet, bygget og brandtestet ud fra tekniske, performative og arkitektoniske parametre i samarbejde med en bred vifte af aktører fra branchen: producenter, teknikere, rådgivere, entreprenører og bygherrer,” forklarer Anne Beim.   

Fakta
Projektet løber fra 2023 – 2025 og støttes af Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP) under Miljøministeriet, som giver tilskud til udvikling af ny miljøteknologi til gavn for klima og miljø. 

I projektets udvikling og tests indgår Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut, Tækkefirmaet Horneby, Hemmed Tækkefirma, EcoCocon Danmark Aps, Enemærke & Petersen. I følgegruppen sidder repræsentanter fra Miljøstyrelsen, FSB, Rønnow, Leth & Gori og Kasper Køppen Ingeniører.