Om Instituttet

Institut for Bygningskunst og Kultur udbyder ét bachelorprogram og tre kandidatprogrammer. På tværs af instituttet har vi et særligt fokus på begrebet bygningskultur samt det kulturskabte, det stedsspecifikke og det materialenære. Vi er både indadvendt koncentrerede og udadvendt engagerede. 

Instituttets vision

Institut for Bygningskunst og kultur har en vision om at videreudvikle og aktualisere begrebet bygningskultur. Det er vores mål, at vi igennem vores undervisning, forskning, rejser og samarbejder er med til at sætte dagsorden for udvikling af en kunstnerisk og politisk bygningskultur, der tager udgangspunkt i en forståelse af steders særlige karakterer. 

Kulturer er komplekse og sammensatte størrelser, der kan karakteriseres ved de særlige måder, hvorpå sociale, ideologiske, politiske, historiske og æstetiske faktorer interagerer. Vores institut er optaget af at undersøge, hvordan bygningskunst og -kulturer udspringer af og samtidig medskaber sådanne kulturer. Instituttet fokuserer i særlig grad på historiske bygningskulturer, på forestillingen om arkitektur som en kunstnerisk kultur, og på arkitekturens politiske og ideologiske implikationer. 

Hos os, holdes det historiske blik op mod aktuelle politiske dagsordener, den kunstneriske tilgang konfronteres med ideologikritik og dansk kulturarv diskuteres i samme rum som globale problemstillinger. Vi rejser lige så gerne ud i verden, som vi går på opdagelse herhjemme. 

Vores ambition er at Instituttet skal bidrage med udviklingen af samfundsrelevante arkitektoniske dagordener og udgøre et akademisk førende forskningsmiljø i Danmark inden for arkitekturhistorie, arkitekturteori og kulturarv. De undersøgelser vi engagerer os i, er både af teoretisk og forskningsmæssig art og rummer forslagsstillelse, herunder kunstnerisk udviklingsarbejde. 

Instituttet uddanner de studerende til at blive selvstændige reflekterende praktikere, der kan omsætte komplekse sammenhænge til signifikante og fremadskuende arkitektoniske udsagn med respekt for den omgivende kultur. Kandidaterne skal kunne indgå i en traditionel arkitektfaglig praksis som den udfolder sig på tegnestuer og forvaltninger og i mere teoretiske og kunstneriske praksisformer.  

Det er vigtigt for os, at skabe sammenhængskraft på tværs af instituttets programmer og mellem de studerende. For at udnytte de faglige forskelligheder og retninger på instituttet arbejder vi løbende med at udvikle og afholde fælles aktiviteter.