Master i Strategisk Byplanlægning
Strategisk planlægning af byens nødvendige og naturlige forandring kalder på praktisk planlægning, strategisk udvikling og et internationalt udsyn.
Masteruddannelsen tager udgangspunkt i byens rummelige kvaliteter og bringer forskellige fagligheder sammen med det mål at styrke hver enkel deltagers evne til at bygge bro mellem praksis, teori og strategi.
Udgangspunktet for uddannelsen er ændrede opgaver og krav til byplanlægningen. Globalisering, afindustrialisering, nye kulturelle dynamikker, ændrede sociale strukturer - og ikke mindst klimatilpasning og omstilling til en bæredygtig udvikling nødvendiggør en ny strategisk tilgang til udformning og planlægning af både byer og det åbne land.
Med en Master i Strategisk Byplanlægning får du et solidt teoretisk fundament og konkrete metoder til at arbejde med både strategisk udvikling og praktisk planlægning. Undervisningen tager udgangspunkt i den nyeste forskning på området fra både ind- og udland. Aktuelle danske cases vil blive præsenteret af nøgleaktører, og du vil på uddannelsen få et øget internationalt udsyn gennem casestudier af en europæisk storby.
På uddannelsen lærer du
- at forstå det paradigmeskifte, som klimakrisen og den bæredygtige omstilling stiller den traditionelle planlægning over for
- at udvælge relevante planprocesser og opøve færdigheder i design af strategier for bydele, byer og landskaber
- nye veje til at blive en kvalificeret rådgiver
- om den nyeste forskning og får skærpet dine akademiske kompetencer, så du bliver fortrolig med de nyeste planteorier og praksisformer.
Hvem henvender uddannelsen sig til?
Hvem henvender uddannelsen sig til?
Masteruddannelsen henvender sig til dig, der har en akademisk uddannelse og nogle års erfaring med byplanlægning fx fra en kommune, et konsulentfirma eller en arkitektvirksomhed, eller som arbejder med analyse og forskning inden for området.
Uddannelsens moduler
Uddannelsens moduler
Master i Strategisk Byplanlægning består af fire moduler med hver sit tema. Undervisningen er en kombination af seminarer, workshops, konferencer og udlandsophold. Programlederne er gennemgående på alle modulerne og herudover deltager gæsteundervisere fra praksis og forskningsmiljøerne på Det Kongelige Akademi og andre eksterne forskningsmiljøer.
Modul A: Byteori, planlægningsteori, byhistorie og planlægningsformer.
Modul B: Casestudier. Strategisk planlægning i europæisk storby.
Modul C: Analyse af byer og landskabers dynamik. Danske byer i en global kontekst.
Model D: Udarbejdelse af strategisk plan for en dansk by, et lokalområde eller en kommune.
Du kan på modul C og D arbejde med opgaver, der relaterer sig direkte til dine egne arbejdsområder. Alle moduler afsluttes med en skriftlig opgave, og der vil være mindre øvelser med små afleveringer og præsentationer undervejs i modulerne.
Varighed
Masteruddannelsen i Strategisk Byplanlægning er bygget op som en deltidsuddannelse, der løber over to år. Som beskrevet ovenfor består uddannelsen af fire moduler. Hvert modul er 15 ECTS-point og hele uddannelsen er 60 ECTS-point - svarende til et års fuldtidsstudium.
Hvert modul består af fire to-dages seminarer, som afholdes månedligt. Man skal have bestået modul A, B og C for at kunne tilmelde sig modul D, som er den afsluttende opgave.
Kursusledere og øvrige undervisere
Uddannelsen ledes af Gustavo Ribeiro, lektor ph.d. og Boris Brorman Jensen, ekstern lektor, ph.d. Derudover er Holger Bisgaard og Ellen Højgaard Jensen tilknyttet som faste undervisere og vejledere. Herudover vil der til de fleste sessions være oplæg af eksterne – både danske og internationale fagpersoner med særlig ekspertise indenfor det pågældende tema.
Læringsmål
Læringsmål
Masteruddannelsen fokuserer på strategisk planlægning af bymæssige forandringsprocesser med udgangspunkt i byens rumlige kvaliteter. Uddannelsen er internationalt orienteret og retter sig både mod praktisk planlægning og mod strategisk programudvikling.
Strategisk tænkning som svar på nye udfordringer
Uddannelsens udgangspunkt er ændrede opgaver og krav til byplanlægningen. Globalisering, afindustrialisering samt nye kulturelle og sociale strukturer og nye dagliglivsformer, i kombination med bæredygtighed og klimatilpasning, nødvendiggør en strategisk tilgang.
Flere byplanopgaver udføres i allerede udbyggede områder, og der er kommet flere, mere magtfulde professionelle aktører på banen. Det indebærer, at det offentlige må finde mere forhandlingsorienterede måder at intervenere på. Krav og forventninger til indflydelse og inddragelse er voksende. De kommunale og regionale forudsætninger forandres til stadighed og betyder samtidig, at planlægning og bypolitik løbende må reformuleres.
Masteruddannelsens formål
Det er uddannelsens generelle formål at hæve de akademiske kompetencer hos deltagerne. Uddannelsen kan således anvendes med det specifikke formål at opbygge kendskab til strategisk planlægning. Den kan bruges som ajourføring eller nyorientering af en tidligere gennemført planlæggeruddannelse, og den kan bruges som forberedelse til et ph.d.-studium.
Læringsmål
Herudover har uddannelsen følgende læringsmål:
- skærpe forståelsen for de postindustrielle urbane dagsordener og få viden om, hvordan de kan kombineres med bæredygtighed og klimatilpasning
- udpege relevante planprocesser og opøve færdigheder i design af urbane strategier
- kvalificere deltagerne som rådgivere for offentlige og private klienter
- skærpe de akademiske kompetencer
Deltagerne skal gennem uddannelsen blive i stand til at forstå og aflæse byen som et dynamisk felt, hvor der foregår mange, samtidige og overlappende forandringsprocesser. Med afsæt i denne forståelse skal deltagerne blive i stand til at udtænke og udforme handlingsanvisninger, som er relevante i forhold til byens dynamik, den rumlige funktionsmåde som byen har og de dagliglivsformer, som den skal kunne rumme.
Ansøgning, optagelse og betaling
Ansøgning, optagelse og betaling
Optagelseskrav
Deltagere på masteruddannelsen skal ved studiestart have gennemført en relevant uddannelse, der som minimum er på niveau med en bacheloruddannelse, en mellemlang videregående uddannelse eller en diplomuddannelse. Derudover skal ansøgeren som minimum have to års relevant erhvervserfaring efter gennemført adgangsgivende uddannelse.
På baggrund af din ansøgning sker udvælgelsen ud fra en samlet vurdering af erhvervserfaringens relevans og af mulighederne for at bringe uddannelsen i anvendelse i dit aktuelle erhvervsarbejde.
Der optages maksimalt 24 studerende på uddannelsen.
Ansøgningskrav
Når du ansøger skal følgende uploades sammen med ansøgningen:
- Dokumentation for de adgangsgivende eksaminer
- CV (som dokumentation for relevant erhvervserfaring)
- En kort beskrivelse af din motivation for at søge om optagelse på uddannelsen (max én side)
Pris og betaling
Tilmeldinger er bindende pr. 1. maj 2025 for optag på holdet, der starter i september 2025. Man kan tilmelde sig så længe, der er ledige pladser på holdet. Fakturering sker umiddelbart efter optagelse. Som deltager faktureres du for det modul, du har tilmeldt dig. Hvert modul koster 35.000 kr. Herudover må der kalkuleres med ca. 5-10.000 kr. til bøger, mindre ekskursioner og studierejser.
Undervisere & ansvarlige
Programansvarlig
Vis beskrivelse
Gustavo Ribeiro er uddannet arkitekt og byplanlægger fra Brasilia Universitet. Han har en ph.d. fra York Universitet i strategisk byplanlægning og bæredygtig byudvikling. Gustavo har tidligere undervist på Master i Strategisk Byplanlægning og været med til at udvikle uddannelsens oprindelige format og indhold. Han har som programchef for CITIES, Dansk Arkitektur Center 2010-14 udviklet kurset Strategisk Byledelse for kommunale topchefer.
Som programchef for DAC har Gustavo haft hovedansvar for det faglige indhold i Strategisk Byledelse. Udover solid erfaring med forskning inden for strategisk byplanlægning og bæredygtig udvikling har han også arbejdet som byplanlægger i Københavns Kommune.
Tlf.: 4161 8945 / e-mail: grib@kglakademi.dk
Underviser
Vis beskrivelse
Boris Brorman Jensen er sammen med Gustavo Riberio ansvarlig programleder på Master i Strategisk Byplanlægning. Han er uddannet fra Arkitektskolen Aarhus og State University of New York og har en ph.d. i moderne byteori fra Aalborg Universitet. Boris har mere end 25 års erfaring som forsker og underviser ved forskellige arkitektskoler og universiteter i Danmark og udlandet - bl.a. The University of Sydney, Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo og Harvard Graduate School of Design.
De sidste otte år har han drevet selvstændig virksomhed som strategisk rådgiver og freelance researcher. Hans praksis omfatter flere prisvindende by- og landskabsprojekter, og han har gennem årene publiceret og redigeret en lang række forsknings- og formidlingsartikler om globalisering, byudvikling og arkitekturteori.
Tlf.: 4170 1892 / E-mail: bjen@kglakademi.dk
Underviser
Vis beskrivelse
Holger Bisgaard har været knyttet til masteruddannelsen som underviser siden 2019. Inden da var han i en årrække censor på uddannelsen. Han er uddannet arkitekt fra Kunstakademiets arkitektskole.
Holger Bisgaard har stor praktisk erfaring fra sine ansættelser bl.a. som chefplanlægger i Roskilde kommune og planchef i Københavns kommune med ansvar for kommuneplan, boligpolitik, kvarterløft mv.
I en 10-årig periode var han ansat i staten med ansvar for planloven og Fingerplanen. I dag driver han selvstændig virksomhed, hvor han er strategisk rådgiver for kommuner, investorer og lobbyorganisationer. Han har desuden skrevet en række fagbøger og en lang række artikler i fagtidsskrifter, dagspressen m.m.
Tlf.: 2672 2677
Underviser
Vis beskrivelse
Ellen Højgaard Jensen har været tilknyttet Master i Strategisk Byplanlægning fra foråret 2023. Ellen har tidligere undervist på KU og RUC og har været kursusleder på Læreanstalternes Fælles Byplankursus. Hun har arbejdet praktisk med byfornyelse og kvarterløft og har et indgående kendskab til rammevilkårene for planlægningen i de danske kommuner gennem mere end 17 år som direktør for Dansk Byplanlaboratorium.
På det seneste har den grønne omstilling og klimaet fyldt mere og mere i de udredninger og publikationer, hun har udarbejdet. I dag er Ellen foredragsholder, facilitator, projektudvikler og rådgiver. Ellen er desuden censor på KU, Aalborg og RUC på uddannelserne geografi og Plan og By.
Det siger tidligere masterstuderende
Opgavedelen er super vigtig, og især den afsluttende opgave gav mig mulighed for at komme 360 grader rundt om alle aktørers perspektiver, hvilket man sjældent har mulighed for, når man sidder midt i aktørlandskabet i sit daglige virke."
Det bedste ved uddannelsen har været det faglige fællesskab med underviserne, oplægsholderne og ikke mindst de øvrige ’studerende’. Muligheden for at fordybe sig fagligt gennem studieturene og arbejdet med opgaverne gav mig rigtig meget inspiration, viden og et fagligt netværk, jeg kan bruge i mit arbejdsliv i øvrigt."
De forskellige faglige baggrunde blandt de studerende på holdet har givet mig nye indsigter i hvordan planlægningen kan angribes og en langt bedre forståelse af, hvordan udfordringerne og agendaer ser ud på den anden side af bordet. Det har givet mig en bedre forudsætning for at have den rigtige dialog, når jeg fx har møder med kommunen og andre samarbejdspartnere."