Forskning og Kunstnerisk Udviklingsvirksomhed
Flere aktuelle studier peger på, at transformation og renovering af eksisterende bygninger kan bidrage til markant begrænsning af klimabelastningen og opnåelse af klimalovens reduktionsmål.
Samtidig udgør bygningsarvens historiske, tekniske og arkitektoniske kvaliteter en central del af vores bygningskultur og repræsenterer en stor samfundsmæssig værdi. Derfor er bevaring og udvikling af vores eksisterende bygninger, byer og landskaber essentiel både for den krævede reduktion af klimagasser, forbruget af ressourcer samt for styrkelse af bygningskulturens værdier generelt.
Det er centrets udgangspunkt, at bæredygtighed, bygningsbevaring og bygningskunst skal tænkes sammen i et arkitektonisk helhedsperspektiv. Tesen er, at det kun er muligt at bevare og udvikle en bæredygtig bygningskultur på et oplyst og veldokumenteret teknisk, historisk og æstetisk fundament.
De tilknyttede forskere udgør en bredt sammensat gruppe, hvori grundforskning, strategisk og anvendt forskning samt kunstnerisk udviklingsarbejde (KUV) er stærkt repræsenteret. Centret besidder særlige kompetencer indenfor bygningsarv, transformation og restaurering, traditionel byggeskik og materialelære, bygningsopmåling og bygningsarkæologi, analyse og værdisætning, arkitekturhistorie, bygningskunst, fotografi, æstetik og fænomenologi.
Lærlingenes Hus
Forskningsprojektet Lærlingenes Hus der er udarbejdet i samarbejde med DTU viser at restaurering af et gammelt bindingsværkshus er mere klimavenligt end nybyggeri. Studiet peger på at det er nødvendigt at inkludere livscyklusanalyser og levetider i bygningsreglementet.
Robust Bygningskultur
Forskningsprojektet der gennemføres med støtte fra Realdania undersøger, hvordan vi kan transformere vores bygningskultur med respekt for fortid og fremtid. Formålet er at afdække nye metoder, teorier og strategier for, hvordan vi fremover skaber en mere bæredygtig bygningskultur.
Dér, hvor vi bor, nu, engang og i fremtiden
Forskningsprojektet der gennemføres i samarbejde med Frilandsmuseet og Erindring og fortidsbrug, RUC med støtte fra Velux Fonden undersøger hvordan sansemæssige og kropslige erfaringer kan give museumsgæster inspiration til fremtidige bæredygtige boformer.
City Memories
Projektet har til formål at styrke kendskabet til og øge brugen af arkivtegninger fra Københavns Stadsarkiv som væsentlig del af vidensgrundlaget for en fremtidig bæredygtig bygningskultur. City Memories er støttet af Creative Europe og gennemføres i samarbejde med stadsarkiverne i Stockholm, København og Budapest.
LCA typologier
Forskningsprojektet der udføres i samarbejde med DTU, omhandler livscyklusanalyser af en række bygningstypologier. Bygningsarkæologiske studier danner grundlag for analyser af eksisterende bygningers levetider og tilvejebringelse af et empirisk grundlag for livscyklusberegninger.