Akademiet viser naturbaserede designløsninger i Venedig
På årets Venedig Biennale sætter den danske pavillon fokus på naturbaserede designløsninger i kampen mod globale udfordringer som stigende havvand og stormflod. Det Kongelige Akademi deltager med tre projekter.
”Dansk arkitektur har meget at bidrage med, når det kommer til at løse aktuelle samfundsudfordringer. Årets danske biennalebidrag sætter fokus på klimaforandringer, som nok må betegnes som én af vores generations største samfundsudfordringer. Jeg håber, at det danske bidrag kan inspirere andre lande til at bruge naturen til at tøjle konsekvenserne af klimaforandringerne,” siger kulturminister Jakob Engel-Schmidt.
Det er underviser og programleder, David Garcia, samt tre studerende fra kandidatprogrammet 'Architecture and Extreme Environments', der skal udstille i Den danske Pavillon. I løbet af efteråret har de arbejdet med løsninger på vandstigninger i Jakarta, Indonesiens hovedstad. Det er et af de steder, hvor klimaforandringer rammer allerhårdest, og hvor stigende havvand har allerede voldsomme konsekvenser.
Prototyper afprøves på stedet
Der er mange udfordringer at tage fat på i verdens andenstørste by – særligt for byens fattige. I et fem uger langt feltarbejde i november afprøvede de idéer, de havde udarbejdet hjemmefra. Hvert semester arbejder de studerende på kandidaten med et område i verden, hvor klimaforandringer har konsekvenser for befolkningen.
”Intentionen med denne undervisningstilgang er at vise de studerende, at de selv kan være innovative, både kunstnerisk og teknisk. Det handler om hypoteser, der skal realiseres. Det vil sige, at vi tager afsted og efterprøver en række arkitektoniske prototyper sammen med lokale og eksperter i området,” forklarer David Garcia.
Udfordringer med vand
De tre projekter har alle arbejdet med udfordringer der handler om vand: mangel på vand, for meget vand, forurenet vand.
'Drowning Walk' af lektor David Garcia visualiserer tabet af kystland på grund af havvandstigninger fra 1985 til 2022 på nordvestkysten i Java.
'The Pluit Purification Project' af studerende Laurits Sporon Bøving Genz og Dejle Zaradesht Mohamad udforsker vandhyacintens potentiale i forhold til at rense vand og agere bæredygtigt byggemateriale.
'The Inverted Well' af studerende Giacomo Brusa Cattaneo arbejder med en prototype, der høster og filtrerer regnvand fra hustagene i Jakarta, hvor kun en tredjedel af indbyggerne har adgang til et centraliseret vandsystem.