Landsbyens Industriminder
De danske andelsmejerier er levn fra en tid, hvor landsbysamfundene stod stærke og driftige. Men i perioden fra 1960’erne til 1980’erne lukkede stort set alle andelsmejerier, og en bygningsmasse på over 1.400 mejerier på landsplan stod uden funktion.
Andelsmejeriet er en specialiseret bygningstypologi, som blev udviklet i samspil mellem mejeribrugets teknologi og tidens arkitektoniske stiltendenser. Da de lokale andelsmejerier lukkede, viste det sig, at den særlige bygning var en udfordring at udnytte på anden vis. Mange andelsmejerier er derfor revet ned, forfaldne eller forladte.
Et af de mest karakteristiske kendetegn ved et mejeri, er skummesalen. Det dobbelthøje og gennemlyste rum, på midten af bygningen. Inderst beklædt med, typisk, gulvtegl, glaserede klinker på væggene og kalkede, antiseptiske overflader. Klinisk og rent. På toppen af skummesalen sidder udtrækshætten, den lader sollyset slippe ned i rummet og giver en helt kirkelig karakter, med de vælvede overflader.
Denne afgangsopgave indeholder tre forskellige indgreb, på tre fynske andelsmejerier, der hver især vil aktivere landsbyens glemte industriminder.
Denne afgangsopgave er lavet i fællesskab med Christa Maria Elnegaard.
For at udvælge andelsmejerier til bearbejdelse kontaktede vi Kulturstyrelsen, som for cirka 20 år siden havde igangsat en temaregistrering af mejeribygninger i Danmark, men den viste sig at være uopdateret og mangelfuld. Vi besluttede os derfor, for at udføre vores egen registrering af de fynske andelsmejerier, som vidensbank for besvarelsen af opgaven.
Registranten ses nedenfor.
Registrant over fynske andelsmejerier
Til vores opgave har vi udvalgt tre mejerier, som på hver deres måde repræsenterer nogle generelle problemstillinger — som vi gennem vores indgreb vil give løsningsforslag på. De eksemplificerer forskellige beliggenheder, mejerityper, funktioner og indgreb. For hvert af mejerierne har vi lavet en værdisætning som analyser mejeriets historie, tekniske tilstand og fænomenologiske virkning. Det har været vigtigt for os at arbejde med mejerierne som katalysator for udvikling af de lokale landsbyer.
Rue andelsmejeri ligger naturskønt i et skovområde, ca. 20 km fra Odense.
Andelsmejeriet stod færdigt i 1916 og er arkitekttegnet.
Det oprindelige mejerikompleks er gennem tiden blevet udvidet af flere omgange. De mange tilbygninger, hvor af nogle mere vellykket end andre, har gjort at bygningen fremstår rodet og uoverskuelig både udefra og når man befinder sig i mejeriet.
Dette nedslag omhandler substraktion samt transformation.
Ellinge andelsejeriet ligger i udkanten en mindre landsby beliggende mellem Nyborg og Odense. Andelsmejeriet stod færdigt i 1929 og er arkitekttegnet.
Mejeridriften stoppede i 1962, og bygningen husede derefter en trævarefabrik, som har sat sit hårde præg på bygningen og der er gennem årene blevet bygget en del til mejerikomplekset.
Dette nedslag omhandler substraktion samt en addition til komplekset.
Baaring andelsmejeri ligger centralt i landsbyen, som er en adelsby med mange gamle intakte gårde.
Andelsmejeriet stod færdigt i 1913 og er arkitekttegnet.
I dag ejes komplekset af en kunstner, der bor med sin familie i bestyrerboligen. Vi har fokuseret dette nedslag til at omhandle mejeriets ydre og dets tilstedeværelse i landsbyen.