Skolelever samler skrald i naturen

30.000 elever skal finde plast i naturen og klædeskabet

Foto: Sanne Vils Axelsen - Astra
Dato
Kategori
Forskning og innovation

I de kommende fem uger skal mere end 30.000 børn og unge i over 1.400 klasser undersøge, hvor meget plastik der er i deres hverdag. Det sker som en del af Masseeksperimentet, der i år indsamler data om plastaffaldssortering og tekstilforbrug i danske hjem samt plastforurening i den danske natur. Data skal senere indgå i et forskningsprojekt med forskere fra Det Kongelige Akademi, Roskilde Universitet og Syddansk Universitet.

De data som eleverne indsamler skal give forskere mere præcis viden om plastik i forbrugernes hverdag, og det er der god grund til, mener Else Skjold, der er lektor i design og bæredygtighed og en del af forskergruppen. 

”Vi ved her i Danmark alt for lidt om, hvad tekstiler er lavet af, og hvor de kommer fra. Op imod 70 procent af vores tekstiler er lavet af plast, men der er meget lidt viden om, hvordan det påvirker vores forbrug af tøj”, siger hun og tilføjer: ”Vi taler tit og biler, boliger og bøffer i forhold til klimadagsordenen, men vi taler alt for lidt om bukser.”

Else Skjold er sikker på, at mange bliver overrasket over at finde ud af, hvor meget plastik fylder i garderoben.

Elever samler skrald i naturen
Foto: Sanne Vils Axelsen - Astra
Pose med skrald fundet i naturen
Foto: Sanne Vils Axelsen - Astra

Registrering af bukser giver viden om tekstilforbrug

Som en del af Masseeksperimentet skal Jesper Richardy, ph.d.-studerende på Det Kongelige Akademi, samle og analysere data om, hvad der gemmer sig i skabene hos de mere end 30.000 børn og unge, der er med. Eleverne skal blandt andet registrere alle de bukser de har, om det er nye bukser, eller de er købt som genbrug. Eleverne skal også registrere, hvad bukserne er lavet af, hvor meget de bliver brugt og hvorfor. 

Jesper Richardy har også udviklet supplerende undervisningsmateriale, der skal lære eleverne om tekstilers egenskaber, og hvor de kommer fra.

Om projektet

Masseeksperimentet er ledet af Astra, det nationale naturfagscenter og kernen i det store forskningsprojekt, der hedder Change4Circularity. 
Her arbejder forskere fra Det Kongelige Akademi, Roskilde Universitet og Syddansk Universitet sammen om projektet med Plastic Change, Brancheforeningen Cirkulær, Rådet for Grøn Omstilling og Danmarks Naturfredningsforening. Projektet er finansieret af TRACE, et missionsbaseret partnerskab i regi af Innovationsfonden, som arbejder med at udvikle og modne cirkulær økonomi for plastik og tekstiler i Danmark.