Drone Campus Kalundborg

Nyt ambitiøst initiativ skal videreudvikle Campus Kalundborg

Dato
Kategori
Uddannelse og studieliv

En ny stor bevilling fra Novo Nordisk Fonden og Novo Nordisk på 320 mio. kr. skal sætte skub i videreudviklingen af Campus Kalundborg - et lokalt forankret videns- og industripartnerskab, som Det Kongelige Akademi er del af.

Hensigten er at gøre Kalundborg til et internationalt førende knudepunkt for uddannelse, forskning og innovation inden for biofremstilling og bioløsninger.

Det nye initiativ blev offentliggjort torsdag den 16. januar på Helix Lab i Kalundborg med deltagelse af Uddannelses- og Forskningsminister, Christina Egelund og den samlede partnerkreds.

Jakob Brandtberg Knudsen, dekan for arkitektur på Det Kongelige Akademi, og næstformand i partnerskabets forening, ser store perspektiver i det helt unikke videns- og industrisamarbejde.

”Der er et stort potentiale i at samarbejde med virksomheder og andre professioner, både inden for forskning og uddannelse. Lige nu sker der en revolution inden for biogene byggematerialer. I den henseende tror jeg, at det nye campus Kalundborg kan skabe helt nye muligheder for forskning og uddannelse på området”.

Drone Campus Kalundborg
Ny location for Campus Kalundborg tæt på eksisterende uddannelser

Nyt campus og laboratorier

Midlerne fra Novo Nordisk Fonden skal bl.a. gå til udstyr til bio-laboratorier, udvikling af faglige samarbejder – og også til at udforme et byggeprogram for campus. AP Pension vil stå for at bygge en ny campusbygning til undervisning, forskning og samarbejde. 

”Med dette initiativ lægger Kalundborg an til et væsentligt skridt på den imponerende rejse mod at blive førende inden for biotek og life science. Det brede samarbejde og den stærke lokale opbakning er både inspirerende og et godt eksempel på, hvordan man lokalt kan styrke både uddannelse og erhvervsliv ved at koble dem tættere sammen. Med regeringens nye life science-strategi og ved at åbne for flere internationale studerende tror jeg på, at vi kan være med til at skabe gode rammer for dette glimrende lokale initiativ,” siger Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund.

arkitektuddannelsen i Kalundborg
Stationsbygningen i Kalundborg, hvor de bachelorstuderende fortsat skal holde til.

Det Kongelige Akademi får løbende flere studerende i Kalundborg 

I forhold til Det Kongelige Akademi er det planen, at de arkitektstuderende på kandidatprogrammet skal flytte ind i den fremtidige bygning med tæt forbindelse til forskning - mens de bachelorstuderende bliver i den nuværende stationsbygning. 

Pt. huser de nuværende bygninger to årgange af bachelorstuderende, og der vil hvert år komme flere til. Fra 2026 starter de første kandidatstuderende på arkitektuddannelsen i Kalundborg.

Det nye tiltag er udviklet i samarbejde mellem adskillige partnere, hvoraf de fleste har aktiviteter i Kalundborg:

University College Absalon, Københavns Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Teknika, Nordvestsjællands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser, Det Kongelige Akademi, Helix Lab, Knowledge Hub Zealand, Novo Nordisk, Novonesis, Novo Nordisk Foundation, Kalundborg Kommune og AP Pension.