Kandidater vinder pris for projekt om genbrug af minkfarme
To kandidater fra Arkitekturens Teknologi, kandidatuddannelsen for bygningskonstruktører, har vundet 'Sweco Transform Award' for deres afgangsprojekt der undersøger, hvordan 250.000 tons genbrugstræ fra Danmarks nedlagte minkfarme kan transformeres og få nyt liv som bærende konstruktioner i nye byggerier.
Det var tredje gang at arkitekt- og ingeniørrådgiveren Sweco uddelte sin grønne talentpris ’Sweco Transform Award’ til det bedste afgangsprojekt inden for bæredygtig transformation. Fem udvalgte finalister præsenterede deres projekter foran publikum og en jury med eksperter fra byggeriet,og vinderne blev Mads Oien Nielsen og Simon Pyll Truesen, der i 2024 blev kandidater fra 'Arkitekturens Teknologi', kandidatuddannelsen for bygningskonstruktører.
De fik prisen for projektet ”Potentialet i Danmarks største nedrivningssag. Undersøgelser af højt kvalificeret træ i nye funktioner”. I projektet undersøger Mads Oien Nielsen og Simon Pyll Truesen hvordan 250.000 tons genbrugstræ fra Danmarks nedlagte minkfarme, opført efter 1995, kan transformeres og få nyt liv som bærende konstruktioner i nye byggerier.
”Sweco Transform Award har været en stor oplevelse, og vi så det særligt som en god mulighed for at få budskabet om vores projekt ud og som et afsæt til at føre det ud i livet. At vi så løb med sejren, var selvfølgelig en sjov ekstra bonus. Det var fedt at få lov til at præsentere for en kompetent jury med nogle af branchens skarpeste eksperter inden for bæredygtighed,” udtalte de glade vindere i det efterfølgende interview. ed den fornemme ære, fulgte også en pris på 50.000 kr.
Traditionel byggeskik kombineres med moderne produktion
Ved hjælp af en grundig kvalitativ og kvantitativ analyse har de to arkitekter udviklet en stærk metode, der kombinerer traditionelle byggeskikke med moderne produktionsmetoder i udnyttelsen af de store mængder standard spærtræ fra de tomme minkfarme. Deres arbejde viser, hvordan træ fra minkfarmene kan omdannes til arkitektonisk værdifulde og genanvendelige søjle- og bjælkesystemer. Med projektet demonstrerer de en konkret måde at bidrage til at tackle centrale problemstillinger i forhold til klimakrise og ressourceknaphed gennem genbrug og omdannelse af eksisterende materialer.
”Mads og Simon imponerede salen og dommerpanelet med deres aktuelle, velunderbyggede og praktisk anvendelige forslag til, hvordan vi udnytter potentialet i Danmarks største nedrivning. Gruppen demonstrerede på overbevisende vis, hvordan træet kan upcycles, bearbejdes og samles og dermed tjene nye formål. Jeg er dybt imponeret over alle finalisternes faglige mod og engagement, og jeg er sikker på, at de vil gøre en positiv forskel med deres talent og passion,” sagde Dariush Rezai, CEO for Sweco Danmark.
Det Kongelige Akademi flot repræsenteret
Vinderne selv, der tidligere har modtaget Månssons legat for deres projekt, var i sagens natur begejstrede over det fornemme resultat.
”Sweco Transform Award har været en stor oplevelse, og vi så det særligt som en god mulighed for at få budskabet om vores projekt ud og som et afsæt til at føre det ud i livet. At vi så løb med sejren, var selvfølgelig en sjov ekstra bonus. Det var fedt at få lov til at præsentere for en kompetent jury med nogle af branchens skarpeste eksperter inden for bæredygtighed,” sagde Mads Oien Nielsen og Simon Pyll Truellsen. Med den fornemme ære fulgte også en pris på 50.000 kr.
I det hele taget var Det Kongelige Akademi flot repræsenteret i konkurrencen, hvor også Victor Carlsen & Ka Lee Tsang fra Urbanism & Societal Change (Energy Landscapes – Beyond the Operational) og Laura Polkmane der også er fra Urbanism & Societal Change (Gone with the Cloud) var finalister.