Flotte danske og internationale priser til CINARK
CINARK- Center for Industriel Arkitektur - høster stor dansk og international anerkendelse med priser fra Kunstfonden og Arkitekturtriennalen i Portugal.
”Det er ambitiøst, det er modigt, det er dristigt – og netop det ønsker vi at fremhæve som en stor inspiration for hele faget.”
Sådan lyder det af begrundelsen, som Statens Kunstfonds Legat- og Projektstøtteudvalg for Arkitektur har givet for at tildele deres dristighedspris på 50.000 kr. til Center for Industriel Arkitektur (CINARK). Det gør de for projektet ”Tækkede bygningsfacader til den grønne omstilling – CO2-neutral brandsikring af tækkede lodrette flader”.
I projektet har professor Anne Beim og forskerteamet undersøgt, hvordan man i dag kan benytte tagrørstækning for at opnå et mere CO2-neutralt byggeri, og hvordan tagrørstækning af facader kan designes og bearbejdes for at opnå en øget brandmodstandsevne, bl.a. ved at sprøjte lerpuds på tagrørene.
Statens Kunstfond skriver videre: ”Ved at udforske og tage ved lære af oldgamle byggetraditioner, og ved at kombinere disse med nutidige tilvirkningsprocesser finder vi mod og vilje til at udfordre faget både teknisk og æstetisk med en ny nødvendighed for øje. Gennem eksperimenter og tværfaglige samarbejder opnås indsigt, læring og anvendelige resultater, der kan lede til radikalt nye bæredygtige veje for byggeriet.
University Award-pris på Arkitekturtriennalen i Lissabon
Projektet har også vakt opsigt på Arkitekturtriennalen i Lissabon, hvor delprojektet ’Biogenic Construction’ dagen efter vandt prisen i 'Universities Award Competition'. Her var 18 finalister fra 46 universiteter og forskningsinstitutioner verden over udvalgt i kategorierne Multiplicity, Cycles, Retroactive and Visionaries, og CINARK's projekt vandt i kategorien Cycles.
Om projektet
”Tækkede bygningsfacader til den grønne omstilling – CO2-neutral brandsikring af tækkede lodrette flader” er udviklet i samarbejde med Tækkemanden Horneby, Hemmed Tækkefirma, Egen Vinding & Datter v. Lasse Koefoed Nielsen, Stråtagets Kontor og DBI - Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut. Projektet er støttet af det Miljøteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP) - et tilskudsprogram under Miljø- og Fødevareministeriet.