Ny guide skal bedre trivslen blandt solo-designere

Dato
Kategori
Forskning og innovation

Mange designere er ikke i faste stillinger hos en virksomhed, men arbejder selvstændigt eller freelance. Det giver stor frihed og fleksibilitet, men kan samtidig være hårdt for det mentale helbred. Nu præsenterer forskningsprojektet 'Kunsten at trives' en ny guide, der skal fremme trivslen for denne gruppe af designere. 

Det sidste år har lektor Silje Alberthe Kamille Friis, og underviser Annegrete Mølhave, Institut for Visuelt Design, undersøgt, hvordan man kan øge den mentale sundhed blandt selvstændige og projektansatte designere. Resultatet er blandt andet en praktisk guide med konkrete øvelser og metoder, som kan hjælpe den enkelte til bedre trivsel i arbejdslivet. 

Guiden beskriver en tilgang til kreativt arbejde, der kan skabe større trivsel og bedre mental sundhed ved at indtænke metoder fra kunst- og naturterapi i selve arbejdsprocessen. Det handler blandt andet om at aktivere sanserne og inddrage kroppen og naturen til at skabe ro, åbenhed og en dybere kontakt med sig selv. På den måde kan man opnå øjeblikket af trivsel i løbet af arbejdsdagen, samtidig med at man skaber resultater i det projekt man arbejder med. 

I løbet af projektet er metoderne afprøvet af 32 selvstændige designere i et workshopforløb, hvor de undersøgte deres arbejdssituation gennem en kunstnerisk proces.

Forskningsprojektet viser et lovende potentiale for at opbygge trivsel direkte i de kreative arbejdsgange–og det er vigtigt, for trivsel og mental sundhed har vist sig at være endnu mere relevant end forventet blandt deltagerne, der oplever højt arbejdspres og stor usikkerhed i deres arbejdsliv. Ved at skabe en direkte indgang til følelserne, intuitionen og sanserne, giver de kunst- og naturbaserede metoder adgang til dybereliggende og mangfoldige måder at vide på–det hele menneske træder frem. Det leder til indre ro og balance, oplevelsen af ’at komme hjem’ og nye, ofte meningsfulde indsigter og muligheder. Det er en helt særlig tilgang til sundhedsfremme og transformation, som vi i fremtiden vil arbejde på at udbrede til andre professioner og organisationer i et tværfagligt forskningssamarbejde med bl.a. forskere fra KU
Silje Alberthe Kamille Friis.

Kunsten at trives – et forskningsprojekt
Kunsten at trives et forskningsprojekt udført af Silje Alberthe Kamille Friis, programleder og lektor i designmetodologi ved Institut for Visuel Design og Annegrete Mølhave, underviser i designmetode og samarbejde ved Institut for Visuel Design i samarbejde med Forbundet Arkitekter og Designere og Design denmark. Projektet er finansieret af Velliv Foreningen. 

32 selvstændige designere har afprøvet metoderne

Guide til opbygning af trivsel gennem dit kreative arbejde

  • Har du svært ved at balancere arbejds- og privatliv? 
  • Har du svært ved at finde ro mellem opgaver fordi du er bange for, at der ikke kommer nye?
  • Savner du at have din kreativitet mere med i dit arbejde? 

Hvis dit liv som solo-selvstændig eller freelancer både bringer en stor følelse af frihed og glæde, men i perioder også er ensomt og præget af uvished, kan du for eksempel undersøge hvad der kan hjælpe dig med uvisheden i de drøje perioder.

Føler du et tidsmæssigt og økonomisk pres, kan dine spørgsmål handle om hvor pengene skal komme fra, hvilken retning du kan gå i, eller hvordan du kan skabe mere balance i dit arbejde. Ved at udforske din arbejdssituation gennem de kunstneriske metoder kan du opnå større indre ro og åbenhed som kan give adgang til nye sider af dig selv og nye perspektiver på din situation. 

Her kan du dykke ned i forskellige metoder, der kan hjælpe dit med at fokusere på hvad du kan gøre her og nu for at håndtere udfordringer og opbygge trivsel i dit praktiske arbejde. Metoderne kan bruges individuelt eller sammen med andre, fx som dialogredskaber i samskabelse, med kunder eller som projektlederværktøj.

Formålet med metoderne er at hjælpe dig med at finde alternative arbejdsgange og udvikle dem med udgangspunkt i din egen viden, adfærd og kerneopgaver.