Nyt projekt skal sikre historisk arkitektur i Georgien

Dato
Kategori
Uddannelse og studieliv

The New Coorperation Fund har bevilliget knap 1 million kroner til projektet ’Oni Hub-in’. Gennem uddannelse og kulturudveksling mellem georgiske snedker-, kunsthåndværk- og arkitektstuderende og danske arkitektstuderende skal projektet udvikle den traditionelle bygningskultur i en bæredygtig retning, der bl.a. skal sikre den regionale kulturarv i det vestlige Georgien.

’Oni Hub-in’ – projektet er ledet af Peter Møller Rasmussen, ph.d.-studerende ved Institut for Bygningskunst og Kultur, og skal bidrage til udviklingen af regionens arbejde med at beskytte og værdsætte den kulturelle bygningsarv. Gennem interkulturelle møder skal projektet medvirke til, at indbyggerne i Racha-regionen i det vestlige Georgien bliver bedre klædt på til at håndtere globalisering, modernisering og demokratisering. Samtidig giver projektets kulturudveksling mulighed for, at de studerende på tværs af landegrænser kan lære og blive inspireret af hinandens måder at leve, arbejde og se verden på. Derfor har projektet også en målsætning om en ligelig fordeling af kønnene.

”Projektet bringer os tæt på en bygningskultur, som er fremmed for os. Det er en anledning til at lære, at forstå, at blive klogere, at leve sig ind i. Men det er også – i præcis samme udstrækning – at mærke særheden af det fremmede, at respektere, undres og glædes over det, vi ikke helt forstår. Hvis vi opdager den gensidige forbundethed mellem disse to bevægelser, er det en vigtig justering af den dominerende forestilling om viden og læring.”, siger Peter Møller Rasmussen. 

1
/4
Oda-hus i landsbyen Gogolati
Oda-hus i landsbyen Gogolati
Interiør fra en ’Darbazi’ på det etnografiske museum i Tbilisi

Kulturbærende træhuse
I Racha-regionen er de fleste huse bygget efter traditionel byggeskik i træ fra de omkringliggende skove og ofte af høj kvalitet – både håndværksmæssigt og æstetisk. Det er blevet besluttet fra politisk hånd i regionen, at de traditionelle huse skal beskyttes og udvikles som kulturarv, da man i mange af husene kan finde kulturbærende elementer tilbage fra 1700-tallet. Derudover kan Rachas kulturmiljø ses som en økonomisk ressource i forbindelse med økoturisme. Dette er imidlertid en stor udfordring, da regionen er en af de fattigste i landet, og ressourcerne til at beskytte kulturarven er knappe.

Udveksling med fokus på Bygningskultur
’Oni Hub-in’ – projektet er bygget op omkring en forårs – og efterårsskole i byen Oni i Racha-regionen, en sommerskole i Jels i Danmark og to online vinterseminarer, hvor elever fra kunst- og snedkerskolen i Oni, arkitektstuderende fra VAADS i Tbilisi og arkitektstuderende fra Det Kongelige Akademi samles om praktisk undervisning og en række workshops om bl.a. værdsættelse og udvikling af kulturarv, bæredygtig skovhugst og destinationsudvikling.

Et spændende eksperimentarium
”Med projektet her arbejder deltagerne med både materialer, traditionel byggeteknik og ny arkitektur, samskabelse, organisering og bæredygtig produktion. Temaer vi får lejlighed til at arbejde med i en ny spændende projektkonstellation med virksomheder, borgere, håndværkere, materialeproducenter og uddannelses- og forskningsinstitutioner” siger Arne Høi, Institutleder på Institut for Bygningskunst og Kultur, 

”Endelig giver projektet og samarbejdet os mulighed for at udvikle ny viden om, hvordan vi bevarer, udvikler og skaber bæredygtige og levende bygningskulturer, der er et vigtigt indsatsområde for instituttet og vores samarbejdspartnere."