Podcastserie: Historiens akutlæger
I podcastserien 'Historiens akutlæger' fortæller fire konservatorer fra Det Kongelige Akademi om deres arbejde med at bevare forskellige museumsgenstande - manuskripter, vikingeskibe, dyrekranier, malerier og meget, meget mere - for eftertiden.
1:4 - Mesterværkernes redder
Når vi ser på kunst på kunstmuseer, tænker vi sjældent over de overvejelser der ligger bag maleriets placering eller lyset og temperaturen i det rum, værket befinder sig i.
Det gør konservatorer. De sørger for at kunsten bliver reddet, bevaret og vedligholdt, så vi alle kan beundre det.
Lyt med når kunstkonservator og lektor, Cecil Krarup Andersen, fortæller om sit arbejde med guldaldermalerier af f.eks. Eckersberg.
2:4 - Isbjørnekraniernes fortælling om nutidens biodiversitetskrise
Hvad kan et isbjørnekranium fortælle om nutiden biodiversitet?
En hel del, hvis man spørger naturhistorisk konservator, Kristian Murphy Gregersen. Når vi bevarer vores naturhistoriske samlinger er det bl.a. for at kunne undersøge hvordan den evolutionære udvikling er forløbet.
Samtidig bruges samlingerne også til at se på, hvordan dyrs kranier ændrer sig over tid. Fordi vi har en stor samling af isbjørnekranier helt tilbage fra 1800-tallet, kan det fortælle os om naturens udvikling og menneskets påvirkning deraf.
3:4 - Træets fortællinger
Museumsgenstande er skrøbelige og det er vigtigt at konservere dem. Navnligt hvis de er meget gamle. Et eksempel er Hjortespringbåden, der stammer fra oldtiden. Den blev fundet i en mose, hvor den lå et stykke tid inden den blev taget op. For i en mose sker der ingenting med træ, selvom det er ældgammelt. Langt værre forholder det sig, når træet bliver iltet – og så står konservatorerne klar.
Hør lektor Nanna Bjerregaard Pedersen fortælle om, hvordan man har konserveret vores kulturhistoriske genstande.
4:4 - Vidnesbyrd fra papiret
Papir er en skrøbelig størrelse. Hvis ikke det bevares korrekt forgår det, og vigtige vidnesbyrd om historien kan gå tabt.
Derfor er det godt, vi har konservatorer, der gennem viden om papirs alder og kvalitet kan regne ud, hvordan det vil reagere på ældning og lys.
Hør Ingelise Nielsen, grafisk konservator og lektor, fortælle om de vigtige kulturskatte, som papiret indeholder, med Det Kongelige Biblioteks udstilling SKATTE som ramme.