Stor bevilling til nyt udstyr på Konservering
En bevilling på 3.685.000 kr. fra Augustinus Fonden til Institut for Konservering skal styrke kvaliteten på udstyr til forskning, undervisning og efter- og videreuddannelse.
Planen er at ældre og ikke-tidssvarende udstyr skal udskiftes, ligesom der skal investeres i nye indsatsområder såsom det mikrobiologiske område, der alene får 880.000 kr. til nyt analyse- og laboratorieudstyr. Det skal lede til yderligere forskning og undervisning i præventiv konservering, mikroskopi og nedbrydningskompleksitet og fungere som beslutningsgrundlag for bæredygtige konserveringsstrategier.
Beslutninger baseret på data
”Vi er en uddannelse, hvor vi efterhånden baserer vores beslutninger på baggrund af data. Derfor bliver det kvalificerede valg, der tager udgangspunkt i, hvad vi ved - ikke hvad vi synes - vigtigere og vigtigere. Det er meget vigtigt, at vi har et oplyst og velfunderet grundlag at træffe beslutninger på,” siger Rikke Bjarnhof, dekan for Konservering. ”For eksempel, når vi udregner resterende levetid for genstande: Her ser vi på, hvor lang tid en genstand kan holde, hvis man udstiller den. Udstyret kan mere og mere, og vi bliver hele tiden klogere. Derfor er jeg både overvældet og meget taknemmelig over støtten fra Augustinus Fonden.”
Bevaring af kulturarv kræver højt fagligt niveau
Augustinus Fonden, som er en af Danmarks største fonde med hovedvægt på kunst og kultur, finder det vigtigt at konservering følger med udviklingen.
”Bevaring af vores kulturarv er helt afhængig af et højt fagligt niveau hos de professionelle konservatorer og af, at konserveringsforskningen har gode vilkår. Det Kongelige Akademi – Institut for Konservering har gennem de sidste 50 år haft afgørende betydning for udviklingen af konserveringsfaget. Konservering er en disciplin, hvor naturvidenskabelige metoder og tilgange er væsentlige for at skabe grundlaget for at beskytte både natur, kunst- og kulturarven. Derfor er det også et vigtigt område at støtte for Augustinus Fonden,” siger Frank Rechendorff Møller, adm. direktør i Augustinus Fonden og fortsætter:
”Ved at opgradere de etablerede forskningsfelter med nyt udstyr kan instituttet sikre forskning på højeste niveau i dansk og international kontekst men også styrke uddannelsen af fremtidens konservatorer.”
Frugtbart samarbejde på tværs
Planen er at det nye udstyr i høj grad skal bruges til forskning og i undervisningen, men også at give mulighed for efter- og videreuddannelse af konservatorer, der har brug for ny viden.
”Vi håber også at kunne udvide vores frugtbare samarbejder med andre institutioner, der arbejder med kultur og kulturarv. Det kan både være landets bevaringscentre, Statens Museum for Kunst og DTU. Vi er generelt dygtige til at dele vores udstyr – det vil vi blive ved med,” siger Rikke Bjarnhof.
Udstyret vil blive indkøbt i løbet af 2024.