Stort potentiale i ny arkitektuddannelse i Kalundborg

Dato
Kategori
Uddannelse og studieliv

Det Kongelige Akademi er klar med sit bud på, hvordan der kan leves op til kravene i den uddannelsespolitiske aftale ”Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark” fra juni 2021. Alle landets videregående uddannelser har i går leveret en plan for, hvordan der skal reduceres eller udflyttes 5-10 pct. af optaget i de store byer. Planerne for de enkelte institutioner er sendt til Uddannelses- og Forskningsministeriet med henblik på drøftelse i den brede politiske aftalekreds.

Til forskel fra de fleste øvrige uddannelsesinstitutioner er der i aftalen ekstraordinært lagt op til, at Det Kongelige Akademi vil få midler til at oprette en ny filial af arkitektuddannelsen i Kalundborg med tilførsel af nye finansierede studiepladser. Samtidig står det Det Kongelige Akademi til ikke at skulle udflytte eller reducere pladser i København, da der allerede er planlagt en nedgang i studerende som følge af den politiske dimensionering af akademiet i 2015.

Behov for op til 200 flere arkitekter i 2030
Med øget mangel på arkitekter til den grønne omstilling stiller Det Kongelige Akademi sig særdeles positiv overfor muligheden for at uddanne flere arkitekter. Særligt i tæt samarbejde med relevante aktører i Kalundborg, der i forvejen har fuld fokus på en nødvendig cirkulær og bæredygtig tilgang. Herudover viser en analyse foretaget af ”Tal og Analyse”, at der, med en konservativ fremskrivning af behovet i 2030, vil være brug for op til 200 flere arkitekter end dem, der er planlagt i dag.

Samtidig er det helt centralt at sikre de rette rammevilkår for en filial i Kalundborg for at kunne lave en uddannelse på niveau med København.

Bestyrelsesformand Mette Lis Andersen udtaler:

”Vi har længe ønsket at uddanne flere arkitekter, der bidrager aktivt og kreativt til at løse nogle af de store dagsordener, som vi samfund står overfor. Ikke mindst i forhold til den grønne omstilling, hvor Det Kongelige Akademi allerede i en årrække aktivt har arbejdet med FNs verdensmål. Det rummer derfor et stort potentiale med udvikling og etablering af en ny filial for arkitektuddannelsen i Kalundborg, specielt i forhold til at arbejde med planlægning i kommunerne på en mere strategisk og relevant måde. Det er selvfølgelig afgørende, at der i den forbindelse sikres de rette rammevilkår, så vi kan lave en uddannelse af samme høje kvalitet som i København og med samme internationale anerkendelse. Det forventer vi, at der også er politisk interesse for.”

Ønsker de rette rammevilkår
I institutionsplanen har det Kongelige Akademi specificeret sine konkrete ønsker til rammevilkår for at opnå det bedst mulige grundlag for at kunne lave en attraktiv filial i Kalundborg.

Det drejer sig særligt om at opnå samme finansiering per studerende som i København og sikre varige driftstilskud til at drive en regional filial

Rektor Lene Dammand Lund udtaler:

”Med en ny filial har vi en sjælden mulighed for at gentænke arkitektuddannelsen, så den erfaring vi allerede har med at samarbejde med lokale myndigheder, virksomheder og borgere bliver endnu dybere forankret. Industrisymbiosen i Kalundborg er en stor inspiration for os. Samtidig er vi glade for, at vi kan bevare vores faglige miljøer i København, som i dag også har mange internationale samarbejder.”

Den videre proces
Alle institutionsplaner skal præsenteres i den brede aftalekreds af uddannelses- og forskningspolitiske ordførere sammen med planer for de enkelte sektorer, der udarbejdes af Uddannelses- og Forskningsministeriet. Det betyder, at Det Kongelige Akademi afventer de politiske drøftelser og dermed de endelige rammevilkår.

Når rammerne for en ny filial er faldet på plads, vil Det Kongelige Akademi udvikle den endelige uddannelse sammen med akademiets medarbejdere. Herefter skal uddannelsen prækvalificeres i RUVU "Det rådgivende udvalg for vurdering af udbud af videregående uddannelser", der indstiller deres vurdering til Ministeren, som godkender endeligt.