Strategisk partnerskab med fokus på fremtiden

Dato
Kategori
Samarbejde og erhverv

I juni måned underskrev Det Kongelige Akademi - Design og Dansk Design Center (DDC) en aftale om strategisk partnerskab. Samarbejdet mellem de to institutioner skal fokusere på fremtidsscenarier, der skal hjælpe os med at tage de rigtige beslutninger når vi fx planlægger velfærd og bæredygtige forandringer for morgendagens verden.

Når Det Kongelige Akademi - Design og DDC indgår en samarbejdsaftale på netop dette område, er det fordi de to institutioner kan drage gensidig fordel af hinandens faglige miljøer og knowhow inden for scenarieudvikling og fremtidstænkning. Fremtidsscenarier er et værktøj, der kan bruges til at gøre den fjerne fremtid håndgribelig, og bidrage til at synliggøre og forstå udfordringer og der ligger mange år frem i tiden. Det Kongelige Akademi har en forsknings- og uddannelsesmæssig interesse i fremtidsscenarier som en metode at arbejde med design på, og DDC har i flere år brugt denne særlige tilgang i samarbejde med private og offentlige institutioner.

Flash forward – verden af i morgen
Et af de første fælles projekter i samarbejdet er undervisningsforløbet Flash Forward’ hvor kandidatstuderende fra programmet Graphic Communication Design har arbejdet helt konkret med mulige scenarier for fremtidens verden, bl.a. ved hjælp af et særligt matrix-værktøj, som DDC har stillet til rådighed. Matrixen gør det mere håndgribeligt at forholde sig til faktorer, som er behæftet med stor usikkerhed: Hvordan kan den komme til at se ud i lyset af klimaforandringer, en verdensomspændende Corona-krise, datamanipulation – og hvordan gebærder vi os? Det undersøger de studerende bl.a. ved at fremstille interaktive modeller.

”Scenarier er et spændende strategiværktøj,” forklarer Jakob Ion Wille, lektor ved Institut for Visuelt Design, ”for vi kan ikke altid forudsige morgendagen ud fra gårsdagens data. Men ved at forstørre udvalgte tendenser – fx klimaforandringer, epidemier, demokratiets krise osv. – kan man udtænke forskellige scenarier for fremtiden, ligesom man gør i film og litteratur. Disse forestillinger gør det muligt for mennesker at forholde sig til det ukendte: Lege med og forberede sig på forskellige måder at overleve på. Det er det, de studerende har gjort i Flash-Forward-projektet.

Et apokalyptisk fitnesscenter og kramme-rehabilitering
Tre af de studerende på programmet har arbejdet sammen med kunstner og adjunkt ved Institut for Bygningskunst og Design Natalie Kørner om projektet Climate Catastrophe Gym – en slags apokalyptisk fitnesscenter, hvor brugeren forbereder sin fysik på at modstå forskellige naturkatastrofer: Stormflod, skovbrande osv. Ved at arbejde med det grafiske univers omkring et fitnesscenter som det kunne tage sig ud i en fremtid spækket med menneskeskabte naturkatastrofer, sætter de studerende fokus på det absurde i måden, vi behandler verden på. Håbet er, at det vil få folk til at reflektere over, hvordan fremtiden meget vel kan komme til at se ud, hvis vi ikke ændrer vores tilgang til kloden og dens ressourcer.

Elena Bauer, Lunia D'Ambrosio og Marta Jez: Climate Catastrophe Gym
.
.

Et andet hold studerende har behandlet de mulige konsekvenser af den situation vi befinder os i lige nu, hvor vi på grund af COVID-19 skal holde afstand og begrænse menneskeligt samvær mest muligt og hvor kram og kys er bandlyst mellem andre end de allernærmeste. Når vi – engang i fremtiden – er kommet ud på den anden side af epidemien, hvordan lærer vi så at nærme os hinanden fysisk igen?

Den udfordring har de studerende taget op, og lavet en kampagne der helt bogstaveligt skal bringe os tættere sammen.

Josefine Uldall, Jonas Baun og Mia Becktor: Get Closer
.

Fremtidige projekter
Flash Forward er blot det første fælles projekt i samarbejdet mellem Det Kongelige Akademi og DDC: I foråret 2021 er der planlagt endnu et undervisningsforløb, denne gang for bachelorstuderende som skal stifte bekendtskab med fremtidsscenarier som designmetode. 

Der er også en fælles antologi om fremtidsscenarier på vej: Antologien skal bidrage til at cementere det forskningsmæssige territorium på området, ligesom der også arbejdes på at rejse eksterne midler til et fælles ph.d.-projekt i løbet af 2021.