Tværdisciplinært projekt skal bane vejen for biogene byggematerialer
Ny indsats vil undersøge, hvad der skal til, for at bringe flere biogene materialer som halm, ler og tang ind i danske hjem og bygninger. Et stort tværdisciplinært forprojekt, hvor CINARK er en af hovedaktørerne, skal skabe grundlaget for arbejdet med at udbrede nye, biobaserede værdikæder i byggeriet.
Hvis Danmark skal lykkes med at reducere byggebranchens CO2-udledning, skal vi bl.a. arbejde på at finde alternativer til konventionelle byggematerialer som beton og stål, der har et stort klimaaftryk. Ved at renovere eksisterende bygninger og genbruge flere byggematerialer, kan man nå en del af vejen, men det er også nødvendigt at udvikle og understøtte brugen af nye og mere bæredygtige byggematerialer.
Biogene byggematerialer, som fx træ, tang og halm har tidligere været anvendt i Danmark i mange hundrede år, men med udbredelsen af beton, tegl og syntetiske materialer i efterkrigstiden er denne praksis næsten stoppet. En ny indsats – ’Veje til biobaseret byggeri’ - med Realdania i spidsen skal nu undersøge, hvordan biogene byggematerialer igen kan vinde indpas i danske byggerier.
’Vejen til biobaseret byggeri’
Indsatsen ’Veje til biobaseret byggeri’ løber fra 2023 til 2025, og en vigtig del af forarbejdet udføres af Det Kongelige Akademi – CINARK, Aalborg Universitet , Århus Universitet, Københavns Universitet, Smith Innovation, Artelia rådgivende ingeniører og JAJA Architects.
CINARK skal arbejde under overskriften ’Materialeegenskaber – egenskaber og brug’. Her skal centerets forskere blandt andet foretage en kortlægning af biogene materialers brug i nutidigt byggeri, samle historiske erfaringer med biogene materialer i bygningskonstruktion i Skandinavien og Nordeuropa samt undersøge, hvordan byggetekniske løsninger med biogene materialer kan sikre udskiftelighed og holdbarhed.
Derudover skal CINARK udarbejde en revideret udgave af byggeriets materialepyramide, som har fokus på de biogene materialer og som kan give et hurtigt overblik over hvilke byggematerialer der har højt eller lavt CO2- aftryk.
”Når vi skal bygge inden for de planetære grænser er vi tvunget til at bruge langt flere biogene materialer i end hvad er tilfældet i dag,” siger Centerleder Anne Beim. ”Det kræver udvikling på alle niveauer, hvor især forskning, historisk erfaringsopsamling og anvisende udviklingsprojekter skal vise vejen frem. Vi er derfor meget glade for at kunne bidrage til projektet med den særlige viden vi har bygget op inden for biogen arkitektur og - tektonik”.
Biogene byggematerialer i praksis
Innovation, produktudvikling og afprøvning af konkrete biobaserede materialer bliver et vigtigt element i indsatsen, der på sigt – og i samarbejde med udvalgte bygherrer – skal munde ud i et antal eksempelbyggerier af både nybyggeri og renovering af eksisterende bygninger.
Byggerierne skal vise, hvordan de biogene byggematerialer kan bruges i praksis. Målet er, at håndværkere, arkitekter, bygherrer og ingeniører kan blive inspireret ved at komme helt tæt på løsninger, egenskaber og æstetik.