Villum Fonden bevilger 3 mio. til udvikling af nye trækompositter
Isak Worre Foged, Professor MSO på Det Kongelige Akademi, og Dimitrios Papadopoulos, lektor på DTU, modtager sammen Villum Fondens ”Villum Synergy” bevilling på 3 mio. kr.
Bevillingen går til projektet ”Matters”, der gennem materialeundersøgelser og deep learning - en avanceret form for kunstig intelligens - skal foreslå og udvikle nye bæredygtige materialestrukturer inden for træ.
Gennem det seneste århundrede har materialeleverandører og byggeindustrien fokuseret på at udvikle materialer af stor homogenitet, som har været med til at forenkle og standardisere de materialer vi anvender. Det har haft uheldige konsekvenser i form af overforbrug af udvalgte naturressourcer og begrænset den måde vi forstår, udvikler og anvender komplekse materialer på.
Forskerne vil med projektet ”Matters” undersøge strukturen af hurtigt voksende letvægtstræ – og på baggrund af deep learning-analyser og evolutions-baserede digitale designmodeller foreslå nye materialestrukturer, der kan anvendes bredt i det byggede miljø.
Forskningen tager afsæt i at undersøge træets massefylde som en nøgleindikator for termiske, akustiske og strukturelle egenskaber, som forskerne vil analysere og aktivere for derigennem at skabe nøjagtige og effektive analyser og forslag til skræddersyede træstrukturer.
"Matters-projektet skal gøre os i stand til at afkode og aktivere materialers egenskaber på en ny måde. Vi vil i fremtiden designe med materialers iboende variation og dynamik, i stedet for at ignorere eller reducere sådanne egenskaber," siger Isak Worre Foged. "Et sådant fremskridt vil gøre os i stand til at udnytte biogene materialer på nye måder, reducere vores materialeforbrug og udvikle materialernes indflydelse på mennesker."
Materialeviden er en kernekompetence for fremtidens designer
Dekan for design på Det Kongelige Akademi, Mathilde Aggebo, er meget begejstret for, at Isak har fået støtte af Villum Fonden til projektet :
”Viden om materialer er en kernekompetence hos fremtidens produktdesignere. På Det Kongelige Akademi forsker vi netop i, hvordan vi kan erstatte konventionelle materialer med nye bæredygtige materialer sammen med ny teknologi - blandt andet så vi kan designe og producere konkrete produkter til indretning af vores boliger langt mere bæredygtigt i fremtiden," siger hun.
Målet med Villum Synergy er at styrke de forskningsmuligheder, der ligger i grænsefladen mellem datalogi og andre fagområder. Det kan være teknisk videnskab, naturvidenskab, men også humaniora eller samfundsvidenskab.
Det er første gang, at arkitektur og design på Det Kongelige Akademi får en bevilling fra Villum Fonden. ”Matters” er et blandt 15 projekter, der modtager bevillingen i år.