Information til censorer på Det Kongelige Akademi

Tak fordi du vil være censor på Det Kongelige Akademi.

Som censor har du en central rolle i kvalitetssikring af uddannelserne både i forhold til at bedømme det faglige niveau i de studerendes arbejde og i forhold til at skabe et professionelt og trygt eksamensrum. 

Her på siden har vi samlet den vigtigste information til dig. 

God censorskik

Eksamenssituationen er et læringsrum for de studerende, og det er vigtigt at du som censor indgår i en faglig dialog med de studerende, og at du efterfølgende giver en konstruktiv og faglig objektiv feedback. 

Du er som censor med til at sikre at de studerende får en ensartet og retfærdig behandling og en pålidelig bedømmelse af deres præstation. 

Der er tre ting vi lægger særlig vægt på:

  • Forhold dig til de studerendes opgaver og/eller projekter og ikke til deres personlige fremtræden
  • Bedøm altid de studerendes præstation ud fra de opstillede mål for læringsudbytte og ikke i forhold til personlige interesser eller smag
  • Giv faglig objektiv feedback til de studerende som de kan bruge fremadrettet i deres videre faglige udvikling

Afholdelse af eksaminer

Mundtlige eksaminer finder sted fysisk på Det Kongelige Akademi. 

Mundtlige eksaminer på arkitekt- og designuddannelsen finder i de fleste tilfælde sted på Holmen i København, mundtlige eksaminer på konserveringsuddannelsen på Esplanaden 34 i København og mundtlige eksaminer på Crafts in Glass and Ceramics på vores campus i Nexø på Bornholm. 

Her finder du information om vores forskellige adresser

Når der er en skriftlig aflevering til en eksamen, får du adgang til den via Digital Eksamen. Når du har sagt ja til en censoropgave, får du et link til Digital Eksamen, hvor du kan se de afleveringer du skal bedømme. 

Her finder du en vejledning til Digital Eksamen 

Karaktergivning

De studerende skal have karakter efter 7-trins-skalaen. Karaktererne skal gives i forhold til graden af målopfyldelse ud fra det fastsatte mål for læringsudbytte for modulet. Ved gruppeeksaminer skal de studerende i gruppen have en individuel bedømmelse og karakter. 

7-trinsskalaen er en absolut karakterskala. En absolut karaktergivning af en eksamenspræstation foretages alene ud fra en vurdering af i hvor høj grad den studerendes præstation lever op til de læringsmål, der er fastsat for prøven og ikke i forhold til andre studerendes præstation. 

Når du har sagt ja til at være censor til en eksamen, får du tilsendt en beskrivelse af modulet med målene for læringsudbytte.

Eksaminator og censor skal i en votering nå frem til en karakter for præstationen. ”Er eksaminator og censor ikke enige om karakteren, giver de hver en karakter. Karakteren for prøven er gennemsnittet af disse karakterer afrundet til nærmeste karakter i karakterskalaen. Ligger gennemsnittet midt imellem to karakterer, er den endelige karakter nærmeste højere karakter, hvis censor har givet den højeste, og ellers nærmeste lavere karakter.” (Karakterbekendtgørelsen §11 stk. 2)

Registrering af resultater
Alle bedømmelsesresultater skal indberettes i Digital Eksamen. Både eksaminator og censor skal for hver studerende afgive den karakter som de efter votering er nået frem til. 

Hvis eksaminanden ikke møder op, skal både eksaminator og censor afgive karakteren "U" (udeblevet) i Digital Eksamen - alle eksaminander skal således være registreret med enten en karakter eller "U".

Notepligt
Censor og eksaminator og har notepligt til brug i en evt. klagesag. Noterne skal i et år. 

Honorar

Vi udbetaler honorar til dig på baggrund af de eksaminer du har bedømt.

Censuropgaver honoreres i henhold til statens takster for censorvederlag. 

takst A. 

Taksten er pr. 1. oktober 2022 på 471,34 kroner pr time + 12,5% i feriepenge. Du kan også finde den aktuelle takst i Medarbejder- og Kompetence-styrelsens lønoversigter, afsnit 8.2. 

Når du bliver tilbudt en censuropgave, får du at vide hvilken censornorm (timer) eksamenen har. 

Honoraret udbetales til din NemKonto. Hvis du er bosat i udlandet til den konto som du har givet os oplysninger om. 

Praktiske forhold

Find vej
Her finder du information om vores forskellige adresser

Forplejning
Ved mundtlige eksaminer sørger vi for forplejning til censor og eksaminator.

Refusion af rejseomkostninger
Hvis du har haft rejseudgifter i forbindelse med censuropgaver, kan du få refunderet rejseomkostninger. Rejseudgifter refunderes efter billigste offentlige transportmiddel. 

Hvis du kører i egen bil, kan du få udbetalt kilometerpenge efter Statens laveste takst. 

Parkering på Holmen
Hvis du kommer i bil, kan du afhente et dags-parkeringskort i receptionen. Bemærk at der er et begrænset antal parkeringspladser.

Her finder du et kort over parkeringspladser

Parkering på Esplanaden
På Esplanaden har vi et lille antal parkeringspladser til rådighed. Hvis du planlægger at komme i bil, kan du kontakte eksamensadministratoren og høre om mulighed for at reservere en plads. 

Censorrapport

Efter eksamen har censorer pligt til at give en tilbagemelding om eksamensforløbet i en censorrapport som udfyldes i det elektroniske rapporteringsskema på censor-IT.

Rapporterne er helt centrale for censorformandskabets og Det Kongelige Akademis arbejde med kvalitetssikringen af uddannelser og eksaminer.

Eksamenssnyd og eksamensklager

Eksamenssnyd
Hvis du har mistanke om plagiat eller snyd, skal du kontakte eksaminator. Eksaminator vil også kontakte dig hvis vedkommende har mistanke om eksamenssnyd.  Derefter kontakter I studieadministrationen der håndteres den videre proces.  

Hvis en opgave afvises på baggrund af plagiat eller snyd, vil du få besked.

Eksamensklager
Hvis en studerende klager over sin eksamen, får du besked fra Studieadministrationen som også fortæller dig hvordan klagen bliver behandlet. Eksamensklager behandles efter beskrivelsen i Eksamensbekendtgørelsens kapitel 11

Beskikkelse som censor

Censorer beskikkes for en fireårig periode. 

Det er Styrelsen for Uddannelse og Forskning som beskikker censorer efter indstilling fra censorkorpsets censorformandsskab. 

Alle som ønsker at blive beskikket som censor, skal sende en ansøgning i perioden hvor der er åbent for at søge. 

Næste ansøgningsperiode er i slutningen af 2025 for beskikning i perioden oktober 2026 – september 2030. 

Her kan du finde information om censorkorpset for de kunstneriske uddannelser og kontaktinfo på formandsskabet