Tre afgangsprojekter i finalen til Danish Design Awards
Tre af Det Kongelige Akademis kandidater og en professionsbachelor har med tre stærke projekter sikret sig en plads i finalen ved årets Danish Design Award i kategorien ”Young Ideas”.
Når dette års Danish Design Awards skal uddeles den 19. november, er der fire finalister fordelt på tre projekter fra Det Kongelige Akademi med i opløbet - alle i kategorien 'Young Ideas', der hylder spekulativt og fremtidsorienteret design, primært fra uddannelsesinstitutioner, videnskabsbaserede projekter eller startups.
Det ene projekt er en brugervenlig hjemmetest til diabetikere, udviklet i samarbejde med Novo Nordisk. Det andet projekt foreslår at genindføre danske nattog med forbindelser til Centraleuropa, og det tredje projekt er et forskningsbaseret upcycling-projekt, der giver nyt liv til kasserede porcelænstallerkener.
"Vi er meget stolte på de unge designkandidaters vegne. Det er tre nytænkende og meget gennemførte projekter, der er gået videre til finalen i Danish Design Award - det er så velfortjent! Projekterne repræsenterer Det Kongelige Akademis designspecialer flot med projekter fra strategisk design, møbel- og produktdesign og kunsthåndværk. Vi krydser fingre og håber at et af projekterne vinder," siger dekan for designuddannelsen Mathilde Aggebo.
Nattog skal bringe flyrejsers klimaaftryk ned
EC 24/7 er Peter van der Beeks designforslag til genindførelse af danske nattog med forbindelser til Centraleuropa. Formålet er at tilbyde et bredt udvalg af passagerer et grønt og behageligt alternativ til flyrejser, som samtidig er økonomisk bæredygtigt for operatøren. Løsningen er en ny type togvogne specielt designet til DSB's kommende flåde af elektriske langdistancetog. Kernen i forslaget er en nyfortolkning af de små, tætte sovevogne, som længe har defineret europæiske nattog. Den nye kabine kan konverteres til både dag- og natbrug, og er indrettet, så passagererne ikke længere sidder over for hinanden, men i stedet vender mod det forbipasserende landskab.¨
Brugervenlig diabetestest fremmer tidlig diagnose
Selma Tas og Isabella Jin Kjær Jensen står bag projektet 'Discover Diabetes', et brugervenligt hjemme-testkit med en tilhørende digital platform, der gør det nemt at teste for type 2-diabetes hjemmefra. Muligheden for at teste sig selv derhjemme skaber en ny vej for at opdage diabetes, da man undgår barrierer som fx manglende adgang til sundhedsfaciliteter. Det kan også være med til at reducere presset på sundhedsvæsnet og projektet understreger vigtigheden af strategiske offentlige-private samarbejder for at forebygge alvorlige konsekvenser af diabetes.
Løsningen er udviklet i partnerskab med Novo Nordisk.
Fra kasseret industriprodukt til unikt kunsthåndværk
I REPLATED udforsker Birgit Marie Østerby hvordan man kan give nyt liv til kasserede, industrielt fremstillede porcelænstallerkener, som hun indsamler secondhand og brænder på ny i sit keramiske værksted. Hun har udviklet en serie glasurer baseret på industrielle biprodukter og naturlige materialer, som genbrugsglas og råstoffer fra Danmarks undergrund. Disse glasurer forvandler tallerkener fra anonyme objekter til kunsthåndværk med højere værdi. Med REPLATED ønsker hun at skabe opmærksomhed omkring brugen af materialer og håndværkets betydning i 2024.