Fire afgængere hædres af 15. Junifonden
Tre afgangsprojekter fra Det Kongelige Akademi har modtaget 15. Junifondens hæderspris i design: Peter van der Beek for projektet '24/7 EC - Design Proposal for a Reintroduction of Danish Night Trains', design-duoen Jon Hinrik Höskuldsson & Kirstine Nørgaard Sejersen for projektet 'Bundle – a biobased chair', og Anna Maria Sand Jensen for projektet Unwasted.
Peter van der Beeks afgangsprojekt EC 24/7 er et designforslag til genindførelse af danske nattog med forbindelser til Centraleuropa. Formålet er at tilbyde et bredt udvalg af passagerer et grønt og behageligt alternativ til flyrejser, som samtidig er økonomisk bæredygtigt for operatøren. Løsningen er en ny type togvogne specielt designet til DSB's kommende flåde af elektriske langdistancetog. Kernen i forslaget er en nyfortolkning af de små, tætte sovevogne, som længe har defineret europæiske nattog. Den nye kabine kan konverteres til både dag- og natbrug, og er indrettet, så passagererne ikke længere sidder over for hinanden, men i stedet vender mod det forbipasserende landskab.
Peter van der Beek har tidligere modtaget Månssons legat for sit afgangsprojekt, der også er i finalen til årets Danish Design Awards i kategorien 'Young Ideas'.
Jon Hinrik Höskuldsson & Kirstine Nørgaard Sejersens afgangsprojekt er en stabelbar, let stol lavet i et kompositmateriale, som presses til stive skaller. Projektet udfordrer traditionel plastmøbelkonstruktion ved at fokusere på materialeeffektivitet og en håndværkslignende kvalitet. Stolens kompositmateriale, der består af hørfibre og PLA (bioplast), er både biobaseret og biologisk nedbrydeligt, hvilket reducerer miljøpåvirkningen.
Design-duoen har tidligere modtaget Grete Jalks Hæderslegat, Bo BEDRE og Boligmaggasinets talentpris og en Plastic Design Student Award 2024 for 'Bundle'.
Anna Maria Sand Jensens projekt UnWasted er et bud på keramik i 2024 og fremover - et møde imellem arkitektur , design og håndværk. UnWasted præsenterer kopper og fliser mm. udviklet med forskellige affaldsstrømme, såsom: halmaske, æggeskaller, ødelagt glas og keramik fra medstuderendes mislykkede eksamensprojekter. Dermed kunne fliser og glasurer skabes af imellem 65-100% affaldsressourcer. Projektet indeholder et helt bibliotek af farver og variationer, til brug i projekter inden for indretning og byggeri. Projektet, der tidligere er blevet tildelt Danmarks Nationalbanks Jubilæumsfond legat og Månssons legat, kan ses på CLAY - Danmarks Keramikmuseum indtil 24.11.24.
Om 15. juni Fondens ærespriser
15. Juni Fondens juryer har udvalgt seks ekstraordinære projekter, skabt af syv lovende kunstnere og designere og belønner disse afgangsarbejder med hver 50.000 kr. Med prisen ønsker 15. Juni Fonden at give hædersprismodtagerne et anerkendende skulderklap, samt en økonomisk håndsrækning, med ønsket om at dette kan være med til at åbne døre op på deres fremtidige færd inden for hhv. kunst og design. I år var 11. gang prisen blev uddelt.