To podcasts om dagslysets potentialer i arkitekturen

Dato
Kategori
Forskning og innovation

To nye podcasts fra Det Kongelige Akademi dykker ned i, hvordan man som arkitekt kan arbejde med dagslys på en måde, der fremmer bæredygtighed og skaber bedre trivsel. 

I sommeren 2023 blev pavillonen 'Poetisk Dagslys' opført på Gråbrødretorv og fik over et halvt år besøg af 100.000 mennesker. I løbet af efteråret blev der afholdt to saloner som tog udgangspunkt i, hvilke muligheder dagslyset har i forhold til bæredygtighed og trivsel. Dele af salonerne er blevet omdannet til to podcasts, der går i dybden med erfaringer fra pavillonen.

Med fokus på pavillonen og forskning i dagslys dykker dagslysforsker og initiativtager til pavillonen Louise Grønlund ned i, hvilke æstetiske, sanselige, poetiske og bæredygtige potentialer dagslyset rummer. Hun deler også ud af erfaringer fra pavillonen og hvilke perspektiver hun ser i at indtænke dagslyset i bæredygtig og sanselig arkitektur.

.
.

”En lys fremtid – dagslysets bæredygtige potentiale"
Første afsnit tager udgangspunkt i, hvad dagslyset kan gøre for bæredygtig arkitektur. I afsnittet fortæller bæredygtighedsingeniør Micki Aaen om sin tilgang til bæredygtigt dagslys. Louise Grønlund sætter Micki Aaens pointer i sammenhæng med hvad dagslyset kan bidrage til i fremtidens bæredygtige arkitektur. For hvorfor bygge med gigantiske glasfacader, der ikke er bæredygtige i sig selv, men heller ikke skaber optimalt indeklima eller lader solens stråler komme ind i bygningen?

”En lys fremtid – sunde stråler”
Andet afsnit handler om arkitekt og designer Carlo Volf og hans syn på dagslysets sundhedsfremmende potentiale i arkitekturen. Han trækker en linje fra Romerriget og frem til i dag for at illustrere dagslysets betydning for menneskers trivsel. Louise Grønlund udfolder Carlo Volfs ideer om, hvordan dagslyset kan skabe bedre trivsel, hvis man indtænker det i byplanlægningen og arkitekturen – noget han mener, vi har glemt.

Pavillonen Poetisk Dagslys bliver i løbet af foråret genopført på Holmen og forventes at slå dørene op i starten af maj.