Velkommen til studieåret 2023-2024

Dato
Kategori
Uddannelse og studieliv

Den 4. september bød rektor Lene Dammand Lund studerende og medarbejdere velkommen til et nyt studieår på Det Kongelige Akademi. Dagen blev brugt som en festlig markering på en ny begyndelse og en vigtig snak om det særlige ansvar som kreative uddannelser har i klimakrisen.

Rektor Lene Dammand Lund bød medarbejdere og studerende, nye som gamle, velkommen i en fyldt Festsal. Programmet bød, ud over taler fra rektor og bestyrelsesformand Mette Lis Andersen, på musik fra Selina Djinn samt en paneldebat om ”kunst og kultur i den grønne omstilling”. I panelet sad forfatter og ph.d.-studerende ved Københavns Universitet Nikolaj Schultz, lektor Cecil Krarup Andersen, Konservering, og professor MSO Nicolai Bo Andersen, Arkitektur.

Denne studieåbning er den første efter en ny uddannelse er startet i Kalundborg, og bestyrelsesformanden bød særligt velkomne til de nye studerende, som så med via livestreaming både i Kalundborg og Nexø.

Panelister fra venstre: Nicolai Bo Andersen, Cecil Krarup Andersen & Nikolaj Schultz
Rektor Lene Dammand Lund hilser studerende og ansatte velkommen til et nyt studieår

Kunstens rolle i den grønne omstilling

”Når kunst rører os, bliver vi taget et helt andet sted hen. Vi går fra bevidstheden om at skulle handle, til at blive motiverede til rent faktisk at ændre vores adfærd, sagde Lene Dammand Lund i sin tale, og tog hul dagens tema: Hvilken rolle spiller de kunstneriske fag i den grønne omstilling. ”Derfor har vi brug for alle de kunstneriske discipliner, for at lave den nødvendige samfundsmæssige transformation.”

Nicolai Schultz satte scenen for debatten:

”Endnu en sommer er ved at være slut; endnu et semester skal begynde på ny. En situation, der normalt er præget af spænding af håb, men det er ikke bare endnu en sommer der er gået. Og dette er ikke et hvilket som helst semester der skal begynde. Dette er anderledes. Sommeren er måske forbi, men varmen vil kun intensivere.”

Nicolai Schultz tydeliggjorde også vigtigheden af netop den kunstneriske og kulturelle forandring, der ofte kommer før den politiske forandring: ”Økologerne synes at have glemt, hvad socialhistorien løbende har vist os: at viden alene aldrig er tilstrækkeligt til at engagere folk til handling eller til at akkumulere politisk indsats. I stedet har vi brug for et nyt kulturelt katalog af billeder, ideer, forestillinger, visioner, fortællinger, æstetik at trække på. Fordi nødvendighed er kedelig og panik er trættende.

Jeres kunstneriske praksisser er derfor både slagmarker og laboratorier i denne nye antropocæne verden.”

Festsalen på Det Kongelige Akademi var fyldt
Efter studieårsåbningen var der fejring på plænen og Campus er igen fyldt med studerende