Bachelorprogram

Kunstkonservering

Detalje af Küchler-maleri: kvinde og mand
En gruppe studerende undersøgelser opbevaringsforhold for malerier i Frederiksborg Slots Riddersal.
Prøveudtagning af lærredstråd
Laboratorium
Detalje af lærredsmaleri af Küchler, overfladen i almindeligt lys til venstre, i fotografiets højre side bruges infrarød stråling til at gennemtrænge farvelaget og vise maleriets undertegning, skitseret med sorte blyantsstreger.
En gruppe studerende undersøgelser opbevaringsforhold for malerier i Frederiksborg Slots Riddersal.
Prøveudtagning af lærredstråd til nærmere analyse af maleriets materialer og opbygning.
Analyse af små farveprøvers fysiske egenskaber – hvor meget udvider prøverne sig eller trækker sig sammen ved ændringer i rummets luftfugtighed, og hvilken betydning har det for bevaring af maleriet?

Kort om Kunstkonservering

Bevaring af malede overflader er kernen (det konserveringsvidenskabelige omdrejningspunkt) i Kunstkonservering. Vi har del i ansvaret for at sikre bevaringen af vores kulturarv til glæde for samfundet og for fremtidige generationer. 

På Kunstkonservering analyserer og dokumenterer vi hvordan malerier og andre malede genstande (f.eks. skulpturer, bygninger) er lavet, hvad de består af og hvordan de har ændret sig med tiden, for bedst muligt at kunne bevare den malede fortid for fremtiden. 

Vi arbejder både med den praktiske konservering af enkeltgenstande og med forebyggende bevaring / omstændigheder, så vores kulturarv bedst kan videregives til vores efterkommere.

Institut
Konservering
Fagområde
Konservering
Programansvarlig
Cecil Krarup Andersen
Niveau
Bachelorprogram
Varighed
3 år
Studiested
København
Sprog
Udbydes på dansk
Podcast

Historiens akutlæger: Mesterværkernes redder

Når vi ser på kunst på kunstmuseer, tænker vi sjældent over de overvejelser der ligger bag maleriets placering eller lyset og temperaturen i det rum, værket befinder sig i. 

Det gør konservatorer. De sørger for at kunsten bliver reddet, bevaret og vedligholdt, så vi alle kan beundre det.

Lyt med når kunstkonservator og lektor, Cecil Krarup Andersen, fortæller om sit arbejde med guldaldermalerier af f.eks. Eckersberg.