Forsker skal vurdere verdenshavenes tilstand

Dato
Kategori
Forskning og innovation

Hvordan står det til med livet i havene? Det er et af de spørgsmål lektor Arne Redsted Rasmussen, Institut for Konservering, skal være med til at finde svar på i den kommende tid.

Arne Redsted Rasmussen underviser blandt andet i, hvordan man passer på samlinger af dyr, og så har han i over 35 år arbejdet med havslanger. Han har dykket utallige steder og indsamlet viden om havets slanger, og det er derfor han er udpeget til en ekspertgruppe af FN. 

Ekspertgruppen skal give en status på, hvordan verdens have har det. Det er tredje gang, at FN skal komme med en status over verdenshavene. Netop havslanger er ifølge Arne Redsted Rasmussen en god indikator på havenes tilstand. 

Dykker i havet

Havslangen indikerer havets tilstand

Havslanger er – som hajer – helt i toppen af fødekæden i havene, og det man inden for forskningen kalder en indikator-art: Den kan vise, hvordan det går med de øvrige arter længere nede i fødekæden, hvilket siger noget om, hvordan tilstanden er i verdenshavene. Arne Redsted Rasmussen og de andre medlemmer af ekspertgruppen skal undersøge, om havslanger er forsvundet eller i tilbagegang i nogle områder.

Senere i 2024 skal ekspertgruppen aflægge en rapport, som en anden gruppe forskere skal læse og kommentere. I 2025 bliver den endelige rapport om verdenshavenes tilstand præsenteret.

Rapporten er den tredje fra FN's panel om klimaforandringer der behandler tilstanden i verdenshavene.