Arkitektur og design har en nøgle til mere mangfoldigt iværksætteri
Hvorfor er der markant flere iværksættere blandt kandidaterne fra design- og arkitekturuddannelserne? Og hvorfor topper kvindelige entreprenører listen over deltagere i uddannelsernes iværksætterforløb?
Svarene på de spørgsmål bør få regeringen til at kigge mod de kreative, kunstneriske uddannelser på fx Det Kongelige Akademi, når den nye iværksætterstrategi skal føres ud i livet. Her er design- og arkitekturkandidaterne vant til at løse komplekse udfordringer, tænke på tværs af fagligheder og skabe nye løsninger i en ’trial and error’-tilgang, som kendetegner det akademisk-/praktiske vidensfelt.
Men hvad nu hvis de studerende har talentet, de innovative og bæredygtige løsninger til helt nye brancher, men ikke får den rette support, adgang til den første kapital, hjælp til en god forretningsmodel, til at finde kunder og samarbejdspartnere? Kapital og vækst gør det nemlig ikke alene. Heller ikke den gode idé.
Overgangen fra studerende til selvstændig er hård
Et af svarene er at sætte ind i den hårde overgang fra studerende til selvstændig og tilføre den hjælp, der skal til for at omsætte potentialet fra fx et afsluttende studieprojekt til egen virksomhed.
Da de to kvindelige stiftere af virksomheden Evewave blev færdige som arkitekter, deltog de på Det Kongelige Akademis iværksætterforløb Startup Hub. Deres startup blev etableret under studiet som en måde at gentænke og genbruge emballage i logistik og byggebranche for at minimere brugen af fx engangsplastik. I Startup Hub’en fik de personlig rådgivning og hjælp til at finde finansiering og nye samarbejder. De har nu sikret over 1 millioner kroner i soft-funding og er blevet en del af GreenUp på DTU Science Park.
Mennesket bag iværksætteren skal klædes på
På Det Kongelige Akademis iværksætterforløb arbejder vi nemlig ihærdigt med at støtte op om vores nyuddannede entreprenører. Fokus er på samarbejde og skræddersyet rådgivning. Vi bygger bro til etablerede virksomheder og vejleder i teknologi og bæredygtighed, i erhvervsdrift og økonomi, i æstetik og praksis. Som noget helt særligt tilbyder vi startup-supportsamtaler til alle kommende kandidater.
Men vi er også meget bevidste om, at den performance-orienterede tilgang til iværksætteri, som vi ser udfoldet i Løvernes Hule, ikke taler ind i fremtidens arbejdsmarked, hvor en balanceret tilgang til arbejdsliv og en inkluderende ledelsesstil er primære værdier for nye generationer af iværksættere.
Vi undgår derfor de klassiske ”accelerator/sprint”-formater og har et særligt fokus på emner som det personlige lederskab, der sætter mennesket bag iværksætteren i stand til at navigere i store forandringer.
Vi har de kvindelige iværksættere, som samfundet mangler for at sikre diversitet i danske start up-miljøer. Halvdelen af deltagerne i vores iværksætterforløb er kvinder, og det understøtter vi med events, rollemodeller og mødet med andre kvindelige iværksættere.
Grøn forandring kræver støtte til de nye vækstlag
Potentialet til den grønne forandring ligger i de nye vækstlag, i de nye kandidater fra uddannelsesinstitutionerne. Der skal derfor lyde en tak til regeringen for et ambitiøst iværksætterudspil, hvor der bl.a. er fokus på at understøtte uddannelsesinstitutionernes iværksættermiljøer og samarbejdet med Fonden for Entreprenørskab.
Vi har en stor forpligtelse til at understøtte det forandringspotentiale, som nye kandidater og iværksættere kommer med. Lad os gøre det i fællesskab, på tværs af brancher og uddannelser og med en moderne, realistisk tilgang til arbejdsmarked og arbejdsliv.