”The Copenhagen Lessons” afsluttede UIA
UIA Verdenskongressen for Arkitekter blev afsluttet med 10 dristige principper, der peger frem mod en mere bæredygtig arkitektur.
Torsdag eftermiddag satte Natalie Mossin, kongressens præsident og institutleder på Det Kongelige Akademi punktum for UIA Verdenskongressen for Arkitekter efter fire dages diskussion af, hvordan arkitekturen går en bæredygtig fremtid i møde.
Med udgangspunkt i 'The Copenhagen Lessons' – 10 principper for hurtig og radikal forandring i det byggede miljø – afsluttede hun kongressen, hvor der var over 6000 deltagere fra 135 lande.
"FN’s Verdensmål definerer en afgørende global dagsorden, som det byggede miljø skal bidrage til. Vores handlinger skal være dristige – endda radikale – i forhold til den nuværende praksis. Med 'The Copenhagen Lessons' præsenterer vi 10 principper for, hvad det betyder, når vi konstruerer, planlægger og udvikler det byggede miljø. Planetens sundhed og grundlæggende menneskelige behov er på spil, og vi har ingen tid at spilde," siger Natalie Mossin.
The Copenhagen Lessons
1. Værdighed og deltagelse for alle mennesker er fundamental i arkitekturen. Der er ingen skønhed i eksklusion.
2. Mennesker i risiko for at blive ekskluderet eller left behind skal tilbydes bolig først, når vi bygger, planlægger og udvikler.
3. Eksisterende byggede strukturer skal altid bruges, før man bygger nyt.
4. Ingen byudvikling må udradere grønne områder.
5. Naturlige økosystemer og fødevareproduktion skal prioriteres uafhængigt af byggeri.
6. Ingen jomfruelige ressourcer må bruges i byggeri, hvis genbrug er mulig.
7. Intet byggeaffald må produceres eller efterlades fra byggeprojekter.
8. Når man anskaffer materialer til byggeri skal lokale, genanvendelige materialer prioriteres øverst.
9. Alt, hvad vi bygger, skal optage mere CO2, end det udleder.
10. Ved byudvikling, planlægning og konstruktion i det byggede miljø skal samtlige aktiviteter have en positiv virkning på økosystemer og forsyninger af rent drikkevand.