Det Kongelige Akademi får ny professor i bio-hybrid arkitektur

Dato
Kategori
Forskning og innovation

Det Kongelige Akademi opretter et nyt professorat inden for feltet bio-hybrid arkitektur. Det er det første af sin slags i Danmark og opdyrker et spirende forskningsfelt, der kobler levende organismer og digitale og tekniske komponenter. Arkitekt og lektor, Phil Ayres tiltræder professoratet efter nytår.

Hvordan kan man udvikle arkitektur ud fra mycelium af svampe, der gror over tid? Eller skabe nye materialer og rum ved at sammenkoble robotter og biologiske planter?

Det Kongelige Akademi opretter fra 1. januar 2022 et nyt professorat inden for feltet bio-hybrid arkitektur, der bl.a. vil dykke længere ned i disse spørgsmål.

Britisk-fødte arkitekt og forsker Phil Ayres skal varetage stillingen. Det er det første professorat i bio-hybrid arkitektur - både på Akademiet og i dansk forsknings- og uddannelsessammenhæng.

Ekstra fokus på biobaseret arkitektur
”Jeg er utrolig glad for, at vi med professoratet får sat ekstra fokus på biobaseret arkitektur. Vi går en fremtid i møde, hvor den industrielle bio-teknologisektor vil vokse betydeligt, og vi skal være helt på forkant med dette område, også i arkitektur og byggeri.”, udtaler Jakob Brandtberg Knudsen, dekan for arkitektur. 

Højt internationalt niveau
Også Natalie Mossin, som er leder af IBT, hvor professoratet tilknyttes, er begejstret:

”Phil Ayres har forskningserfaring på højt internationalt niveau og er en af de ledende kræfter bag udvikling af feltet internationalt. Samtidig er han en fremragende underviser med stor forståelse for tværfaglighed. Han er den helt rette til at bringe bio-hybrid arkitektur ind i vores uddannelser og forskning – for de studerende her på det Kongelige Akademi, i vores forskningsmiljøer og i samarbejde med eksterne partnere”.

Nye tværfaglige studiemuligheder
Phil Ayres har været ansat ved Center for IT og Arkitektur (CITA) ved Det Kongelige Akademi siden 2009 og som lektor siden 2012, og hans forskning er forankret i internationale forskningsprojekter, bl.a. under det Europæiske forskningsprogram Horizon 2020.

Som professor får Phil Ayres til opgave at udvikle forskningen på Akademiets biolaboratorier, styrke dem som uddannelsesmiljøer inden for bio-hybrid arkitektur og skabe nye tværfaglige studiemuligheder på bachelor-, kandidat- og ph.d.-niveau.

1
/2

Nyt grønt forskningsfelt
Bio-hybrid arkitektur er et spirende felt, der undersøger koblingen af tekniske elementer med levende organismer med henblik på at opnå nye bæredygtige arkitektoniske muligheder.

Feltet har fokus på at inkorporere egenskaberne og dynamikken i levende biologiske systemer – såsom vækst, selvreparation, beslutningstagning og ressourcebalancering – og det åbner op for helt nye muligheder for at opfinde arkitektoniske teknologier og dermed udvide arkitektonisk teori og praksis.

Dette blandt andet fordi de midlertidige bio-hybride arkitekturer kræver helt nye måder at designe, producere – og vedlige holde på.

Det kan for eksempel handle om at udvikle arkitektur i et sammenspil mellem digital teknologi og mycelium fra svampe med formålet at skabe arkitektur og steder, der kan gro over tid.

Phil Ayres' forskning er bl.a. forankret i tværinstitutionelle projekter under Horizon 2020, herunder: