Det Kongelige Akademi får ny professor i bio-hybrid arkitektur

Dato

Arkitekt og lektor Phil Ayres bliver ny professor på Det Kongelige Akademi inden for feltet bio-hybrid arkitektur. Professoratet er det første af sin slags i Danmark og opdyrker et spirende forskningsfelt, der kobler digitale og tekniske komponenter med levende organismer.

Hvordan kan man udvikle CO2-neutral arkitektur ud fra mycelium af svampe, der vokser og forandrer sig med tiden? Eller skabe nye materialer og rum ved at koble digitalt styrede robotter til biologiske planter?

Det Kongelige Akademi har netop oprettet et nyt professorat inden for feltet bio-hybrid arkitektur, der skal dykke længere ned i disse spørgsmål.
Britisk-fødte arkitekt og lektor Phil Ayres tiltræder professoratet, som er det første af sin slags - både på Akademiet og i dansk forsknings- og uddannelsessammenhæng.

Jakob Brandtberg Knudsen, dekan for arkitektur på Det Kongelige Akademi udtaler:

”Jeg er utrolig glad for, at vi med professoratet får sat ekstra fokus på bio-baseret arkitektur. Vi går en fremtid i møde, hvor den industrielle bio-teknologisektor vil vokse betydeligt, og vi skal være helt på forkant med dette område, også i arkitektur og byggeri.”

Phil Ayres har været ansat ved Center for IT og Arkitektur (CITA) ved Det Kongelige Akademi siden 2009 og som lektor siden 2012 og hans forskning er forankret i internationale forskningsprojekter, bl.a. under det Europæiske forskningsprogram Horizon 2020.

Som professor får Phil Ayres til opgave at udvikle forskningen på Akademiets
biolaboratorier, styrke dem som uddannelsesmiljøer inden for bio-hybrid arkitektur og skabe nye tværfaglige studiemuligheder på bachelor-, kandidat- og ph.d.-niveau. 

Nyt grønt forskningsfelt
Bio-hybrid arkitektur er et spirende felt, der undersøger koblingen af tekniske elementer med levende organismer med henblik på at opnå nye bæredygtige arkitektoniske muligheder.

Feltet har fokus på at inkorporere egenskaberne og dynamikken i levende biologiske systemer – som vækst, selvreparation, beslutningstagning og ressourcebalancering – og det åbner op for helt nye muligheder for at opfinde arkitektoniske teknologier og dermed udvide arkitektonisk teori og praksis.

Dette blandt andet fordi bio-hybride arkitekturer, der forandrer sig over tid, kræver helt nye måder at designe, producere – og vedlige holde på i fremtiden. 

Fakta
Phil Ayres er uddannet arkitekt fra Bartlett School of Architecture i London, har en ph.d.-grad fra Arkitektskolen Aarhus og har siden 2009 været tilknyttet CITA ved Det Kongelige Akademi, fra 2012 som lektor.