Katrine Lotz genansat som institutleder på Det Kongelige Akademi

Dato
Kategori
Indblik

Nuværende institutleder Katrine Lotz har fået nyt mandat til at videreudvikle Institut for Bygningskunst, By og Landskab. 

Det er et velkendt ansigt, der fra 1. august 2021 stiller sig i spidsen for Institut for Bygningskunst, By og Landskab på Det Kongelige Akademi. Siden 2013 har Katrine Lotz været leder af instituttet, og efter en grundig rekrutteringsproces med eksterne kandidater er hun blevet genansat i stillingen.

Institutleder Katrine Lotz

”Jeg er superglad for, at Katrine Lotz fortsætter ved roret. Hun og instituttet har de seneste otte år gjort det tydeligt, hvordan effekterne af den øgede urbanisering og den globale opvarmning vi ser nu, som f.eks. fortætning i de store byer, affolkning af landdistrikter, ændringer i demografien og vandstandsændringer, udgør en kæmpe opgave for arkitekter, og derfor også har stor betydning for den holistiske uddannelse til arkitekt” siger Jakob Brandtberg Knudsen, dekan for arkitektuddannelsen. ”Der er under Katrines ledelse blevet udviklet og gennemført en række større forskningsprojekter i samarbejde med eksterne partnere, og indadtil har hun skabt et fagligt stærkt og vellidt arbejds- og studiemiljø."

Store forventninger til kommende projekter
Katrine Lotz vil fortsat arbejde for, at de arkitekter der uddannes fra Det Kongelige Akademi har de kunstneriske kompetencer, der er afgørende for kunne skabe arkitektur og forme vores omgivelser til en mere bæredygtig fremtid.

”Jeg er både taknemmelig og glad for, at jeg fortsat får lov at stå i spidsen for et hold af særdeles kompetente medarbejdere og studerende, som virkelig brænder for at sætte dagsorden med deres arkitektfaglighed indenfor byudvikling og landskabsarkitektur,” siger Katrine Lotz. ”Vi vil i de kommende år tage fat på en række spændende projekter, der f.eks. handler om, hvordan vi med nye data kan regne på CO2-konsekvenserne af byudvikling. Med en række nylige ansættelser har instituttet oprustet på kunstnerisk udviklingsarbejde – det har jeg også store forventninger til.” 

Arkitekter skal løse udfordringer
Hovedopgaven for Institut for Bygningskunst, By og Landskab er at uddanne arkitekter med relevant viden og kompetencer til at løse de store udfordringer, der præger byer og landområder i disse år – løsninger, som spiller centralt ind på den bæredygtige omstilling af samfundet. Og det kræver ifølge Katrine Lotz, at vi forstår verden på nye måder.

”Derfor har instituttets forskere og studerende i stigende grad et tværfagligt sigte, hvor samarbejder med f.eks. antropologer, sundhedsvidenskabsfolk, sociologer, by-økonomer og klimaforskere fylder mere. Dét arbejde glæder jeg mig til at føre videre de næste år.”

Stærk tilknytning til akademiet vigtigt for fremtiden 
En anden vigtig opgave som også kommer til at fylde på Det Kongelige Akademi i den kommende tid, er den politiske aftale om udflytning af videregående uddannelser, hvor der er politisk flertal for at oprette en afdeling i Kalundborg med fokus på arkitektur og byplanlægning. Det er endnu ikke fastlagt, hvordan den politiske aftale skal udmøntes, men Jakob Brandtberg Knudsen ser frem til den kommende interne proces, hvor alle institutter skal inddrages i udviklingen, og hvor Institut for Bygningskunst, By og Landskab naturligt spiller en særlig rolle. 

”Der er ikke tale om at flytte byplanområderne væk fra Holmen, men om en samlet gentænkning af arkitekturprogrammerne, herunder også byplanlægning. Her kommer Katrine Lotz’ erfaring med by- og landskabsområderne og stærke tilknytning til akademiet processen til gavn. Med Katrine Lotz ombord sikrer vi fokus på både den nødvendige udvikling og på de unikke historiske rødder i dansk arkitektur,” siger Jakob Brandtberg Knudsen.

Katrine Lotz selv ser også spændende perspektiver for Det Kongelige Akademi i at få et tættere samarbejde med en kommune, der allerede tænker i bæredygtige løsninger og partnerskaber.

”Vi ved, at der er stor efterspørgsel efter arkitekter i kommunerne. Især er der en stigende efterspørgsel efter kompetencer indenfor bl.a. strategisk byudvikling – herunder byrumsudvikling - CO2-reduktion, cirkulær økonomi og klimatilpasning. Institut for Bygningskunst, By og Landskab har lang erfaring med samarbejder med mindre byer og kommuner, bl.a. har vi haft undervisningsforløb i Maribo, Agger og Fur. Jeg ser derfor også frem til samarbejdet med Kalundborg,” siger Katrine Lotz.

Stillingen løber fra 1. august 2021 og fem år frem.