Tre designere hædret af 15 Juni Fonden

Dato
Kategori
Uddannelse og studieliv

To designere og en keramiker fra Det Kongelige Akademi har fået 15. Juni Fondens hæderspriser for deres afgangsprojekter.

Priserne er en markant håndsrækning til to nyuddannede designere og en keramiker, som alle har udmærket sig særligt på deres felt.

Et omstillingsparat bord
Designer Christine Busch har fået hædersprisen for sit møbelprojekt 'The Central Versatile Surface', et bord der tager udgangspunkt i en pandemi-skabt præmis om, at vores møbler og hjem skal være omstillingsparate og dække flere og forskelligartede behov. Bordet fungerer ikke bare som et snedkerdelikat spisebord, der kan udvides fra fire til otte personer, men også som arbejdsbord med opbevaring under bordpladen. 

Bordet er skabt af bæredygtigt træ og kan skilles ad og fladpakkes, når det skal distribueres fra fabrikken - et uomgængeligt vilkår i moderne møbelproduktion, hvor fragt og logistik spiller en rolle på linje med æstetisk udtryk og funktionalitet. 

I sin begrundelse sagde juryen bl.a.: 
"Det er derfor, at Christiane Busch’s møbelprojekt er så overbevisende. Hun formår nemlig at sammentænke sit møbel ud fra et socialt, praktisk og æstetisk greb, der desuden trækker direkte referencer til vores stolte møbeltradition ud fra et nutidigt og pragmatisk perspektiv. ... Dertil kommer, at man let forestiller sig bordet sat i produktion – ja, nærmest med det samme og med stor succes."

The Central Versatile Surface
.

En ambulance til tætbefolkede byområder
Mads Søndergård Invgorsen har fået 15 Juni Fondens hæderspris for afgangsprojektet ”Ambulance for Densely Populated Metropolises”, en ambulance til tætbefolkede byområder. 

Ambulancen er på én gang et transportmiddel, paramedicinerens arbejdsplads og et rullende hospital i mikroformat og som designløsning favner ambulancen derfor en totalitet af design på mange skalatrin: fra bil til udstyr, overvejelser omkring kommunikationsløsninger og rammesætning af en udfordrende arbejdssituation.

Juryen sagde bl.a.: "Der er ikke mange designprojekter blandt afgængere, der løfter infrastrukturelle udfordringer. Her ser vi det i måden, der tænkes friktionsløs mobilitet i befolkningstætte zoner i verdens metropoler. Samtidig er økonomi tænkt ind, for den billige model kan vinde indpas i selv klodens fattigere egne. Et aktivt redskab for at mindske social, økonomisk og helbredsmæssig ulighed. Alt i alt et godt startpunkt for et større udviklingsprojekt – og kommercialisering – med potentialer for en storskala udrulning på globalt plan."

Ambulance for Densely Populated Metropolises

Krukken og kroppen
Sara Vinderslev Mirkhani har fået 15. Juni Fondens hæderslegat for sit bachelorprojekt 'Our Eternal Body', et keramisk projekt med et sanseligt udtryk i mellemrummet mellem krukke, krop og objekt: Syv organismer i porcelæn ligger, står og hviler på gulvet, og udfordrer vores oplevelse af kroppen eksplorativt. 

Juryen sagde bl.a.: " I 'our eternal body' referer Sara til krukken og dens forhold til vores krop som vi bl.a. kender det fra antikkens amforaer – og hun stiller sig dermed på skuldrene af en lang tradition, hvor drejning af ler til krukker som beholdere bliver et universelt og næsten menneskeligt objekt. ... I placeringen af objekterne, de kokoon-lignende elementer på gulvet, opstår der også et nyt fællesskab mellem krukkerne i deres skala og forskellighed – resultatet er et symbol på 'kroppen' i dialog med 'kroppen'.

"Our Eternal Body"