Studerende laver designforslag til Region Hovedstaden

Dato
Kategori
Uddannelse og studieliv

Venteværelser der skaber ro og tryghed for patienter på Rigshospitalet. Varmetæpper til mennesker i anæstesi på Bispebjerg – Frederiksberg Hospital. Visuel kommunikation af innovationsarbejdet på Bornholms Hospital. 70 designstuderende på 3. semester på det Kongelige Akademi har i 6 uger lavet designforslag til 15 forskellige klinikker i Region hovedstaden.

Forløbet er et samarbejde med Center for Health Innovation (CHI), hvor de studerende lærer at anvende forskellige designmetoder i praksis ved at undersøge og arbejde med en konkret udfordring på klinikkerne.

Design og æstetik er en vigtig del af helbredelse

Det er fjerde år i træk, at Det Kongelige Akademi og Copenhagen Health Innovation samarbejder. Og det bliver bare bedre og bedre, sagde en begejstret direktør for CHI, Kirstine Vestergård Nielsen, i sin tale ved den afsluttende filmpræsentation af designforslagene. 

”Umiddelbart kan designere – og sundhedsvæsnet virke som et umage par”, sagde hun. ”Men det giver så meget mening. Sundhedsvæsenet er meget funktionelt – og nogle gange glemmer vi, at skønhed, farver og veldesignede løsninger også er en vigtig del af helbredelse. Vi har brug for jeres fagligheder – den designmæssige og æstetiske tilgang til løsninger. Det handler ikke kun at tilfredsstille vores visuelle sanser. Det påvirker i høj grad vores humør og velvære – og helbred! ”

Kirstine Vestergård Nielsen fortalte også, at de sundhedsprofessionelle meget gerne vil samarbejde med de designstuderende: ”I stiller uventede spørgsmål, I ser verden med andre øjne, jeres kreativitet er inspirerende – og I optræder empatisk og gør jer umage med at forstå behovene, hverdag og praksis”. 

I forbindelse med forløbet, skulle de studerende lave en kort film, der viser proces og færdigt resultat. Denne film er lavet af: Lucy Rose O'Shannessy, Amalie Bödewadt Loell, Alexander Wilstrup og Kristian Bendix Wilson

Designmetoder løser komplekse problemer

Blandt de studerende, der arbejdede med cases på Bornholms Hospital, var Sille-Emilia Søgaard Birkegaard, Leonora Collitz Boesen, Fabian Juul Denvir og Anton Bruusgaard Mortensen.

De skulle hjælpe med til at skabe et involverende, kommunikerende og visuelt set up der understøtter innovationsarbejdet på Bornholms Hospital til gavn for personalet. De studerende besøgte hospitalet og arbejdede bl.a. med ”Vox pop”-metoden for at få autentiske og umiddelbare indsigter fra personalet om deres kendskab til innovationsprojekterne og den interne kommunikation.

Herefter udviklede de en visuel identitet, der kan fungere som en katalysator for samarbejde og samhørighed på Bornholms Hospital.

”Forløbet har givet os en dybere forståelse af design som et strategisk redskab til at løse komplekse og såkaldte "wicked problems" indenfor sundhedssektoren, " fortæller de. "Samarbejdet med Copenhagen Health Innovation har demonstreret, hvordan design kan anvendes til at skabe sammenhæng mellem forskellige interessenter i en organisatorisk kontekst, hvor kommunikation ofte er fragmenteret. Vi har lært, at design ikke blot handler om æstetik, men også om at udvikle løsninger, der kan bygge bro mellem mennesker, systemer og processer.”

Filmen er lavet af: Sille-Emilia Søgaard Birkegaard, Leonora Collitz Boesen, Fabian Juul Denvir, Anton Bruusgaard Mortensen