Nye kunsthåndværkere arbejder med bæredygtighed
Et nyt hold kunsthåndværkere er uddannet fra Det Kongelige Akademis uddannelse Crafts in Glass and Ceramics i Nexø. I alt 13 dimitterer fra den 3,5-årige kunstneriske professionsbachelor-uddannelse.
Blandt de nyuddannede inden for glas og keramik er der en stor interesse for at arbejde med genanvendelse og cirkulære processer. En af dimittenderne er Anna Maria Sand Jensen, der i sit bachelorprojekt 'Unwasted' har arbejdet med materialer, der normalt bliver kategoriseret som affald.
Et andet eksempel er finske Nooa Asser Nestori Hietaniemi, han har arbejdet med cirkulære løsninger og har i sit bachelorprojekt 'Marraskuu (November)' brugt affaldsglas fra Baltic Sea Glass på Bornholm.
Flere af de nyuddannede inden for keramik og glas har fundet arbejde på Bornholm og i andre landsdele, mens andre har valgt at læse videre. Nogle har også startet egen virksomhed.
Virksomhedsforståelse og netværk fra praktikophold
En del af uddannelsen på Bornholm foregår med praktik på fjerde og syvende semester. Undervejs lærer de studerende at koble teori og praksis, fortæller Viki Noorman Kert, der er daglig leder af uddannelsen.
”Praktikken er guld værd for de studerende. De får en forståelse af, hvad det vil sige at drive virksomhed, lave regnskab, mødes med kunder og danne netværk,” siger hun.
Netop netværk og samarbejde bliver en del af dimissionen den 25. januar klokken 10. Her er virksomheder og samarbejdspartnere også inviteret.
De studerendes bachelorprojekter har været vidt omkring og været udstillet på Bornholms Center for Kunsthåndværk i Hasle, Glas – Museet for glaskunst i Ebeltoft og Clay Keramikmuseum i Middelfart. I mellemtiden har de studerende været i praktik og til den afsluttende eksamen.